25-03-2008 г. Най-близък ефект до пашата има храненето на ясла с покосени зелени фуражи или т.нар. зелен конвейер. Зелените фуражи променят хранителната си стойност, която в процеса на вегетацията намалява. Хранителната стойност на зелените фуражи не може да се подобри, а напротив всяка манипулация при тяхното съхранение (консервиране) и изхранване след това е с риск за нейното намаление. Макар изискващ всекидневно косене, транспортиране и раздаване на зеления фураж, някои ферми практикуват хранене със зелени фуражи. Най- използваният фураж за тази цел е репкото - хибрид между зимна рапица и китайско зеле. Репкото се засява през есента и в някои случаи може да се коси и изхранва в края на есента, а през пролетта формира нормален откос. Репкото е готово за косене през втората половина на април и често е спасение за фермери и животни. Люцерната е универсалната тревно-фуражна култура в храненето на говедата и овцете у нас. Мястото на люцерната като източник на протеин в дажбите на преживните и отчасти на моногастричните животни е безспорно. Не подлежат на съмнение и добре познатите й качества като многогодишна бобова азотфиксираща фуражна култура с дълбока, достигаща до 2 м коренова система. Това я прави устойчива на суша, расте и се развива и през горещите летни месеци, давайки 3-5 откоса през годината. Тя е добър предшественик на житните. Люцерната се използва за хранене на зелено и то непосредствено след привършване на използването на репкото - първата половина на май. С люцерна може да се осигурят животните със зелен фураж през целия сезон, тъй като всеки нов откос става за косене след 4 до 5 седмици в зависимост от осигуреността с влага, а при поливни условия косенето на люцерна се практикува на всеки 30 дни. Фуражният грах е друга бобова култура, която може и добре се вписва в зеления конвейер. Интересът към граха е постоянен поради факта, че оползотворява много добре зимната и пролетна влага в почвата и дава винаги гарантирани добиви. Наличието на зимуващи и пролетни сортове дава възможност за свободен избор от страна на стопани и специалисти за сеитба през есента или пролетта. След прибирането му на същите площи могат да си засяват втори култури. В смес с житни, овес, тритикале, ечемик дава фураж добре балансиран на хранителни и минерални вещества. В някои страни като Дания грахът се използва и като покровна култура в съвместна сеитба с райграс. Така се получава повече фураж от единица площ и се обогатява почвата с азот. За косене и хранене на ясла граха става готов непосредствено след прибиране на първия откос от люцерната - от средата до края на май. Подходящ е за хранене на дойни крави. Грахът се използва и за приготвяне на сено или сенаж. За сено се прибира малко по-рано от цъфтеж до образуване на чушки, а за сенаж се коси във фаза начало на восъчна зрелост на първите бобове в долната част на стеблото. От в. Гласът на фермера