04-03-2008 г. След празничното зарязване на лозите е време да ги подготвим за предстоящата реколта. Хубавото време дава добра възможност за работа. • С резитбата не трябва да се закъснява Навременната и правилно нормирана резитба е първото нещо, което се иска от лозарите. Закъснението води до отнемане на хранителни вещества, които скоро ще започнат да се придвижват от корените към надземните части. След резитба всички изрязани части се изнасят от лозето и се изгарят, а пепелта им може да се върне обратно в почвата за да я обогати с калий. Почиства се и се изгаря и старата напукана кора по стеблата и главините, защото в нея през зимата намират убежище редица неприятели. При резитбата спазвайте правилото - първо се режат здравите лози, а накрая болните. За да не пренесете заразата механично, обеззаразявайте ножиците и триона с белина или спирт за горене. Силно нападнатите от бактериален рак лози се изкореняват, а мястото се обеззаразява с 3-процентов разтвор на син камък. • Хранителните елементи са важни за лозата За оптимизиране на хранителния режим на лозите, в почвата преди обработка се внасят комбинирани торове (NPK). Ако това е направено есента, сега е необходимо да се внесе само азотен тор - карбамид или амониева селитра. • Почвата има нужда от разрохкване След зимните валежи от дъжд и сняг, както и от утъпкването при резитбата, почвата е уплътнена и трябва да се направи основна обработка. С нея се подобрява въздушният и влажностен режим. В междуредията дълбочината трябва да е 20-25 см, а около главините - 10-15 см.