04-03-2008 г. Европейската комисия прие етикетите на храните да бъдат означавани по-ясно, а на предната страна на опаковката на всички предварително опаковани храни трябва да бъде обозначена основната хранителна информация. Определят се и общите изисквания относно начина, по който задължителната информация да бъде отбелязвана върху етикетите на храните. Проекторегламентът разширява обхвата на настоящите изисквания за етикетирането на алергените до храна, която не е предварително опакована, включително и до храна, предлагана в ресторанти и други заведения за обществено хранене. УЛЕСНЯВАНЕ НА ИЗБОРА ЗА ПО-ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ Един от приоритетите на Комисията в областта на общественото здраве е насърчаването на по-здравословното хранене сред европейските граждани. Част от тази кампания се състои в предоставянето на потребителите на инструментите, чрез които да правят информиран избор на храна. Ясната, точна и съответстваща информация върху етикетите на храните може да бъде средство от решаващо значение за потребителите, чрез което да проверят какво точно купуват и ядат. В предложението се изисква енергийното съдържание, съдържанието на мазнини, както и на въглехидрати, особено тези, съдържащи се в захари и сол, да са ясно обозначени върху предната част на опаковката. Освен това, трябва да се посочи пропорцията на тези елементи към референтно количество (например препоръчителна дневна доза). ЯСНА И РАЗБИРАЕМА ИНФОРМАЦИЯ Определено най-разпространеното оплакване на потребителите във връзка с етикетите на храните е фактът, че не могат да намерят или прочетат интересуващата ги информация. Често най-важната информация е с прекалено дребен шрифт, закрита или изместена на заден план от рекламни надписи. Ето защо проекторегламентът определя основни принципи за етикетирането на храната, които трябва да се спазват от промишлеността. Те включват изискванията етикетът да е четлив (шрифтът да е поне 3мм), ясен и точен, а представянето на незадължителната информация да не отвлича вниманието от задължителната. ПО-ДОБРА ЗАЩИТА СРЕЩУ АЛЕРГЕНИ Предвид сериозния риск за здравето, който могат да причинят алергените, проекторегламентът предлага всички храни, съдържащи вещества, които могат да предизвикат алергична реакция (например фъстъци, мляко, горчица или риба), да се обозначават върху етикета или наличието на алерген да бъде ясно посочено по друг начин. Това е следваща стъпка в сравнение с текущото изискване за обозначаване на алергени, което обхваща само предварително опаковани храни. Според новите правила, за да се предпазват по-добре хората, които получават алергична реакция от такива продукти, ще трябва да се посочва наличието на алергени върху неопакованите храни, както и върху храната, предлагана в ресторанти или заведения за обществено хранене.