Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.02.2008 г.

Синият камък е доказан фунгицид и бактерицид

Правилната му употреба съхранява околната среда

През последните 7-8 години нараства интересът към биологичното земеделие, което е в основата на стремежа на хората да консумират по- чисти и здравословни продукти. В световен мащаб има и се утвърждават правила за него. Един от подходите е използване на подходящи и одобрени за това продукти за растителна защита и торове (Наредба № 22, приложение 1 и 2, издадена на базата на европейските закони и регламенти). Несъобразеното използване на продукти за растителна защита е една от предпоставките за нарушаване на екологичното равновесие.

Екологичният подход разглежда природна среда, растения, животни и човек, като едно цяло. Медните фунгициди са добре познати на фермери, агрономи и селски стопани занимаващи се професионално или не със земеделие. В практиката традиционен и широко използван е медния сулфат (син камък - CuSO4xH2O ), който има бактерицидни и фунгицидни качества и действа контактно и предпазно. Най-масово синият камък се използва под формата на бордолезов разтвор, който се приготвя в различна концентрация в зависимост от това, срещу каква болест ще се използва. Необходимо е да се отбележи, че за добрите резултати от използването на бордолезов разтвор допринася качеството на използвания син камък. Изключително важно е той да е добре разтворим и добре пречистен. Желателно е активното вещество да бъде не по-малко до 98 процента, тъй като разликата до 100 са примеси като: сярна киселина, арсен, олово и др.

Бордолезовият разтвор се използва срещу много болести по зеленчуковите растения, лозя и овощни: мана по лозата, обикновена мана по домати и картофи, церкоспороза по захарно цвекло, мана по захарно цвекло, къдравост по праскова, ранно и късно кафяво гниене по овощните, срещу антракноза по ореха, гъбна и бактерийна съчмянка по костилкови, срещу червени листни петна по слива, мехунки по слива, струпясване по ябълка. Бордолезовият разтвор има добра намокримост и прилепимост .

След засъхването му върху напръсканите повърхности, той не се измива продължително време. Това качество го прави незаменим в лозарството, където се препоръчва да се извършат 3-4 пръскания - 1-то пръскане с 1 процент бордолезов разтвор след цъфтежа на лозата и последното (есенното) - в концентрация 3 на сто, което е изключително важно за предвижването на хранителните вещества към корените и тяхното запасяване.

Синият камък е доказан фунгицид и бактерицид
106912
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Как се прави бордолезов разтвор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини