Начало » Важно за фермера » Животновъдство
11.12.2007 г.

В щипките си раците стискат пари

Как се отглеждат еднолетни рачета и раци за консумация

От видовете, които се срещат у нас, най-перспективен за аквакултурата е езерният рак. Рачетата може да се отглеждат до еднолетна възраст в моно- и поликултура с различни видове и възрасти риби. Независимо от това кой метод ще се приложи, басейните трябва предварително да бъдат подготвени.

Преди заливането им с вода те се варуват с негасена вар (пепелина) и се торят с угнил оборски тор. Внасянето на варта дезинфекцира дъната, подобрява структурата на почвата и същевременно я обогатява с калций, който е необходим за изграждането на хитиновата обвивка. Чрез торенето се стимулира развитието на естествената храна и по- специално на различните планктонни и бентосни организми.

Басейните се заливат около 10 дни преди внасянето на рачетата. Ранното им заливане крие опасност в него да се развият някои врагове на рачетата, едри хищни насекоми, жаби и др., които са в състояние да снижат числеността им. При условие, че в басейните се осигурят оптимални условия (добро качество на водата, запасеност с естествена храна и т.н.) при монокултурно отглеждане може да се внесат над 30 000 бр/дка укрепнали рачета. Хранят се с отпадъци от растителен и животински произход, които се подават на определени места, наречени хранилки. В някои страни успешно се използват гранулирани фуражи за риби, птици, прасета и др.

През определени интервали от време се правят проверки дали храната е изядена, след което, ако е наложително, дневните дажби се коригират. При определяне количеството на храната, като ориентир могат да послужат таблиците за месечното разпределение, използвани в шарановъдството за отглеждане на еднолетен материал. Приблизителните резултати, които може да се очакват при внасяне на 30 000 бр/дка укрепнали рачета са следните: оцеляемост 30 - 40 на сто, средно крайно тегло 8-10 г, добив около 80-100 кг/дка.

Отглеждането на рачетата до еднолетна възраст може да се извърши и в поликултура с различни видове риби. Основен принцип, който се спазва, е да се избегне пряката хранителна конкуренция с рибите. Целта на поликултурата е по-ефективно и пълно оползотворяване на естествените хранителни ресурси и получаването на допълнителна продукция. Смята се, че най-подходящо е рачетата да се отглеждат съвместно с растителноядни риби от една и съща възраст. Неподходящо е да се формира поликултура със сом, бяла риба, щука, костур и други хищници. За рачетата в басейна трябва да има специални укрития. Отглеждането на еднолетни рачета е свързано с трудности при улова им.

При условие, че басейните са тинести или не се източват добре, част от тях остават неизловени, което снижава крайните резултати. Отглеждането на раци за консумация подобно на еднолетния материал може да се извърши в монокултура и в поликултура. Подготовката на басейните не се различава от тази при отглеждането на еднолетки. Преди заливането на басейните се правят пролетните мелиорации - торене и варуване.

За торене се използва угнил оборски тор - говежди, птичи, овчи и др., който се разпръсква на купчинки по дъното на басейните. Варуването се извършва с негасена вар, като в зависимост от състоянието на почвата се внасят от 100 до 300 кг/дка.

Раците за консумация се хранят с отпадъци от хранителната и месната промишленост, както и отпадъчни продукти от селското стопанство. За целта може да се използват и зърнени фуражи - натрошени или смлени. Подходящи са различните покълнали и омекнали семена, ориз и отпадъци от оризовата промишленост, леко сварени картофи, кланични конфискати, фарш от малоценна риба, пастообразни смески от брашно, трици и кръв, шротове и др. Особено предпочитана е леко загнилата растителна маса и перифитонната фауна, което прави препоръчително зеленото торене. Раците за консумация може да се хранят "до насищане" или дневните дажби да се определят според приетите в шарановъдството методи. Важно е да се следи дали храната се изяжда и своевременно количеството й да се намали или увеличи. Добре е раците да се хранят привечер, тъй като те са по активни при смрачаване и през нощта.

При монокултурно отглеждане ориентировъчната посадка е около 5000 бр/дка, при което може да се очаква оцеляемост 80-90 на сто, средно тегло 30-40 г и добив 100-130 кг/дка. Отглеждането на раци за консумация може да се извърши и в поликултура с различни видове риби. Подходящи са растителноядните, линът и шаранът при условие, че посадката на последния е екстензивна и не надвишава 30-40 бр/дка, а тази на растителноядните риби 50-70 бр/дка. Универсални посадки за отглеждане както на еднолетни, така и на двулетни раци, няма. Всеки водоем и стопанство са специфични и затова посочените стойности имат само информативен и ориентировъчен характер.

В щипките си раците стискат пари
75780
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
МЗХ и МОСВ
Конференция за възстановяване на поливната инфраструктура
МЗХ и браншови представители обсъдиха идеи за промени в Закона на кооперациите
Вече две седмици
Прекратени договори на регистрирани ветеринарни лекари засегнаха десетки животновъдни обекти
EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат в 10 държави, включително България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини