30-10-2007 г. Опитните градинари знаят: не съществува и не може да съществува универсален способ за съхранение на всякакви видове плодове и зеленчуци. За всеки от тях учените са разработили строго индивидуален режим, включващ температура, влажност на въздуха, качество на продукцията при складирането й за съхранение и др. Разбира се, не е за подценяване и опита, натрупан от много поколения земеделци. Именно той позволява да се направят някои препоръки за рационално съхранение на получената реколта в домашни условия, а така също и в условията на фермерските стопанства. Съхранението на картофите е сложен технологичен процес, който в зависимост от предназначението на продукцията продължава от 2-3 до 8-11 месеца. В течение на това време в клубените протичат сложни биохимични преобразувания. Клубените на отделните сортове с кратки периоди на покой нерядко започват да прорастват още през декември-януари, а при несъблюдаване на технологията на съхранение - още по-рано. В тях често се развиват патогенни микроорганизми. Оптималната температура за съхранение на картофите е от минус 2 до 5 градуса по Целзий при свободен достъп на въздух и влажност 85-92 процента. При съхраняване на картофите в хамбари височината на купчината не бива да превишава 1,2-1,4 метра. Най-добре е клубените да се държат в кошници или сандъци. Отгоре може да се покрият със слама, за да не се запотяват горните слоеве. Някои градинари разполагат картофите върху цвекло, което не се бои от влагата и я "отнема" от клубените. С тази цел може върху картофите да се разположат листа от офика, притежаващи бактерицидни свойства. Те препятстват загниването на клубените, а така също ги подсушават. Ако въздуха в хранилището, напротив, е твърде сух, то редом с картофите може да се постави съд с вода. По какъвто и начин да се съхраняват картофите, между тавана и горния слой на клубените трябва задължително да се остави свободно пространство от 50-60 см за нормална циркулация на въздуха. В периода на съхраняване от време навреме клубените следва да се преглеждат, като бракуваните се отстраняват. Картофите може да се съхраняват и в ями с дълбочина до 2 метра, изкопани на високо място в градината. Клубените с маса 200-250 кг внимателно се насипват в ямата в слой до 1 м, отгоре се засипват със суха слама, а след това тя се запълва до края със суха почва. При настъпване на студовете ямата се затопля, като отгоре й се натрупва купчина дървени стърготини, торф, листа или пръст с височина до 50 см.