23-10-2007 г. В процеса на приготвяне на вино от гроздов сок е възможно в напитката да попаднат оси, които при брането на гроздето са се навъртали около сладките зърна и берачите. Такова вино може да представлява реална опасност за живота на хората, страдащи от алергии към отровата на осите, установиха наскоро испански учени. Лекарите от болницата "Рио Ортега" във Валядолид описали пет случая на алергични реакции, възникнали при хора след употреба на вино или гроздов сок. При трима пациенти алергията се проявила в зачервяване на лицето и подуване на устните, при други симптомите са напомняли астма. При един от пациентите се развил анафилактичен шок - най-опасната проява на алергична реакция, която може да причини смърт. При всички пациенти изходът е бил благоприятен, но лекарите не успели да установят причината за алергията. С помощта на редица тестове за изключване на вероятните алергени било установено, че в кръвта на всички пациенти има антитела на пчелна отрова и отрова от оси. Пациентите потвърждават,че не са били хапани от такива насекоми. Последвали редица изследвания на реакцията на кръвта на пациентите към червено и бяло вино, младо и отлежало вино, вино от различни изби. Станало ясно, че алергичната реакция на петте пациента се е провокирала от употреба на младо вино. Установило се също така, че алергията е предизвикана от отровата на осите, която присъства в напитката. При отлежалите вина не се наблюдава алергична реакция, тъй като в процеса на съзряване на виното отровата се разрушава, като за това са достатъчни няколко седмици. Затова на хората с алергии към отрова на пчели и оси се препоръчва да не употребяват младо вино.