Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.10.2007 г.

Почвената реакция е важен показател

Различните култури имат свои изисквания за рН

23-10-2007 г. Понякога културите, които отглеждаме, не се развиват добре, боледуват и имат намалено плододаване. Обичайно мислим, че торенето е слабо, че липсват микроелементи, че има някакво заболяване. По-рядко се обръща внимание на това, каква е почвената реакция. Почвеният разтвор обаче има голямо значение за развитието и растежа на културите, които отглеждаме. Почвената реакция зависи от разтворените вещества в почвената вода, а оттам и от взаимодействието с по твърдата част на почвата. При рН по-малко от 7 почвите се смятат за кисели. В нашата страна има много обработваеми места, които са разположени в предпланините или в планината, където тези почви преобладават. Но дори и в по равнинната част при небалансирано торене с физиологично кисели торове (амониев сулфат, амониев хлорид) и при прекомерно поливане, киселинността на почвата може да се повиши. По-голямата киселинност води до влошаване на физичните свойства на почвата, а оттам и на условията за по-добро развитие на корените. Добре е да се знае, че по-голяма част от овощните видове се развиват и плододават добре при почви със слабо кисела реакция, която е характерна с рН от 6 до 7. Малините и ягодите се развиват добре и на по-кисели почви с рН от 5 до 6. Зеленчуците реагират различно на киселите почви. Картофи, домати, пъпеши и ряпа се развиват добре и на по-силно кисели почви с рН - 4,5-5. Зеле, алабаш, репички, дини и грах изискват по-слаба киселинност на почват с рН 5-6. Краставици, лук, моркови, спанак, салати, фасул се развиват най-добре на слабо кисели почви с рН 6-7. Естествен е въпросът как може да се намали киселинността на почвата? Отговорът е еднозначен - чрез варуване. Задължително е то да се направи през есента. При липса на вар с успех може да се използва дървесна пепел, а при наличност и брашно от варовик - тебешир, креда, доломит. Преди обработката на почвата избраният материал се разпределя равномерно на повърхността, след което се размесва с почвата чрез обработка на дълбочината на корените на растенията. Нормата на избрания мелиорант варира в зависимост от киселинността на почвата - обикновено от 60 кг до 100-200 кг на декар.

Почвената реакция е важен показател
4052
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Как да ускорим узряването на пипера?
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Свързани материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Как да ускорим узряването на пипера?
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини