31-08-2007 г. Зеленчукопроизводство - Продължава беритбата на доматите, средно ран пипер, патладжан, бамя и краставици и грижите по отглеждане на вторите култури. - Приберете на време краставиците, определени за семена. Щом са узрели, откъснете ги и ги съхранете на сухо и проветриво място. Семената се изваждат, когато омекнат. - Засяват се семената от главесто зеле за производство на разсад за предзимно отглеждане на ранно зеле. - Средно ранното зеле вече е за прибиране. - Подхранете късните зеленчуци – червеното цвекло, късното зеле, главестата целина и ряпата. - До средата на месеца трябва да се засеят семената от салата и маруля за производство на разсад, за да е готов в началото на следващия месец и трябва да се засади. - Предзимно се сее и спанакът. - Изсушената вече чубрица трябва да се орони и постави в пликчета. Овощарство - При беритба не отминавайте болните плодове. Събирайте ги в отделни съдове. Приберете и окапалите на земята – всички те са носители на зараза, затова ги унищожете. - Ако сте решили да направите нова овощна градина, подгответе мястото. Определете видовете и сортовете, като се съобразите с изискванията им и условията на мястото. - Малините вече не трябва да се поливат. Дайте възможност на новите издънки да узреят до зимата. - Изчистете и дезинфектирайте помещенията, където ще съхранявате плодовете и зеленчуците. - Опасността от болести в лозята е голяма, предвид много валежи и високите температури. Пораженията от сиво гниене могат да бъдат избегнати, ако пръскате с бенлейт 50 ВП 0 - 1 %, сумилекс 50 ВП – 0,1 %, топ плюс 70 ВП – 0,1 %, но се съобразявайте с карантинните срокове. - Гроздето вече зрее. Почистете и пригответе съдовете за новото вино, както и помещенията където ще ги съхранявате. Това за вино се бере в т.н. технологична зрялост. Добре е производителите да знаят, че за могат да направят хубаво червено вино, захарността на гроздето не трябва да е под 19 % , а киселинността –4,5г/куб. дм. За белите трапезни вина тези показатели са съответно 18-20% захарност и 5-5,6 г/куб.дм киселиност. Гроздоберът трябва да се извършва по сортове и при температура не по-ниски от 14 градуса и не по-високи от 27 - При беритбата внимателно, с ножица, почистете заразените от сиво гниене части, за да не заразят останалите. - Не преустановявайте борбата с плевелите. Редовно обработвайте почвата и унищожавайте плевелите извън лозята.