Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Технологични особености при отглеждане на ябълки

Съвременната систематика и помология отнасят ябълката към род Malus Mill, семейство розоцветни (Rosaceae), подсемейство ябълкови (Pomoideae). Световното производство на ябълки през последното десетиле
Синор.БГ / 07.08.2007 г.

07-08-2007 г. Предварителни проучвания Те са важен етап от намерението за вземане на решение Преди да се вземе решение за създаване на ябълково насаждение, са необходими предварителни проучвания. Преимущество при тези проучвания има съответната агроценоза, включваща целия комплекс от фактори. След това идва изборът на типа насаждение за ускорено и стабилно плододаване, което гарантира положителни икономически показатели. Външни фактори за растежа и развитието на ябълките Най-голямо влияние оказва светлината Светлината се явява водещ фактор, който осигурява фотосинтезата. От редица изследвания е установено, че намаляването на осветеността до 70 процента влияе на покривната окраска на ябълките, до 50 процента плодовете имат слаба окраска, под 40 процента те са неоцветени и недоразвити, а осветление под 30 процента ограничава формирането на генеративните пъпки, редуцира завръзите и плододаването и предизвиква отмиране на плодоносещата дървесина. Ябълката е непридирчива към топлината дотолкова, колкото за различните сортове е необходима определена сума от активни температури над 10оС и среднодневни температури по-високи от 15оС. От изследванията за летните сортове тези показатели представляват съответно 2000-2200оС и 60-70 дни, за есенните - 2200-2400оС и 70-80 дни, а за зимните - 2400-2500оС и 80-85 дни. Водата е основна съставна част от плодовете в растенията. В плодовете се съдържат 90-92 процента вода, в листата, клонките и леторастите - от 56 до 75 процента, а в корените - 65-68 процента. За осигуряване на нормална жизнена дейност на ябълките през вегетационния период на площ от 1 ха са необходими до 200-300 м3 вода. За формиране на добив от 45 т/ха ябълки валежите трябва да са около 900 мм. Препоръчително е отглеждането на ябълките да става на тъмносиви, сиви горски, типични и обикновени черноземи. По механичен състав за тях са пригодни леки, средно глинесто-песъчливи, горски - тежки песъчливо-глинести, сиви горски и леко песъчливо-глинести почви. Не са подходящи за отглеждане на ябълки карбонатните почви. Съдържанието на карбонати (CaCО3) в почвения слой от 0-80 см не трябва да превишава 10-12 процента.

Технологични особености при отглеждане на ябълки
12936
 

Последни материали
Виж
Бюджета по помощта е 2 млн. лв.
Стартира прием по de minimis за компенсиране на фермерите от зоните с шарка по овцете и козите
Фондът отговори
Защо ДФЗ насочва бенефициери по ПРСР да теглят кредит от една банка?
Инвестиции в земеделски стопанства от СПРЗСР
Новите интервенции аналог на подмярка 4.1. ще стартират през ноември
Напоителни системи ще е без инвестиции с държавни пари
Инвестиционни проекти на министерствата няма да се финансират от държавата през 2026 г.
Цената се понижи спрямо предишния въпреки участието само на 3 компании
Йордания пак закупи на търг едва половината от планирания фуражен ечемик
Защо патладжаните имат горчив вкус?
Свързани материали
Виж
Бюджета по помощта е 2 млн. лв.
Стартира прием по de minimis за компенсиране на фермерите от зоните с шарка по овцете и козите
Фондът отговори
Защо ДФЗ насочва бенефициери по ПРСР да теглят кредит от една банка?
Инвестиции в земеделски стопанства от СПРЗСР
Новите интервенции аналог на подмярка 4.1. ще стартират през ноември
Напоителни системи ще е без инвестиции с държавни пари
Инвестиционни проекти на министерствата няма да се финансират от държавата през 2026 г.
Цената се понижи спрямо предишния въпреки участието само на 3 компании
Йордания пак закупи на търг едва половината от планирания фуражен ечемик
Защо патладжаните имат горчив вкус?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини