29-05-2007 г. Те са едни от най-важните предпоставки за осигуряване на пълноценно хранене на различните категории свине. Докато за източник на енергия може да се използват въглехидратите, мазнините и белтъчините, то белтъчините в месото и млякото се образуват само от протеина на фуража. При недостиг на протеин продукцията рязко намалява, а разходът на фураж за единица продукция се увеличава чувствително. При излишък една част от него се трансформира в енергия или се отслоява в организма под формата на мазнини, което е икономически неизгодно. Протеинът се състои от отделни аминокиселини. Една част от тях се синтезират в организма на свинете и се наричат заменими аминокиселини. Други не се синтезират в организма или се образуват в недостатъчно количество. Това са незаменимите аминокиселини. Те имат решаващо значение за продуктивността на животните. Биологичната стойност на протеина се определя от количеството и съотношението на аминокиселините във фуражите. Обикновено смеските, които се използват при храненето на свинете, са дефицитни на три аминокиселини - лизин, метионин и триптофан. Опитите показват, че лизинът като първа лимитираща аминокиселина е определящ фактор за биологичната пълноценност на протеина. Според БДС 1642-96 нуждите от протеин, лизин и метионин+цистин в процент от смеската за различните категории свине са за прасета до 20 kг живо тегло, съответно 19.00, 1.00 и 0.6 на сто; за прасета от 20 до 60 kг живо тегло - 14.50, 0.75 и 0.45 на сто; за прасета с над 60 kг живо тегло - 12.50, 0.60 и 0.35 на сто; за бременни свине - 12.00, 0.45 и 0.27 на сто и за кърмещи свине майки - 14.00, 0.70 и 0.42 на сто. Богати на протеин са белтъчните фуражи от животински произход (сухо обезмаслено мляко и други млечни отпадъци, рибено и трупно брашно), различни видове шротове, зърнено-бобови фуражи и др. Животинските брашна, млечните фуражи, соята и соевият шрот, грахът и др. са добър източник на лизин, а зърнено-житните съдържат минимални количества от него. Слънчогледовият шрот е много добър източник на метионин. Смеските и дажбите се балансират по протеин и аминокиселини чрез смесването на различни фуражи и фуражни добавки. При невъзможност да се балансират смеските по аминокиселини (главно лизин) се прибягва до използването на синтетични аминокиселини. От в. Гласът на фермера