29-05-2007 г. Най-широко разпространената етеричномасленна култура у нас е ментата. В някои райони на страната като Пловдивски, Великотърновски и Врачански се отглежда предимно сладката мента Mentha piperita. От нея се получава висококачествено етерично масло за фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост и ментови листа за приготвяне на чайове. Успоредно с този вид всяка година се увеличават и площите със зелена или спикатна мента - Menta spicata, чието масло има характерен подправъчен аромат и се използва като ароматизатор в сапунената, козметичната, тютюневата и хранително-вкусовата промишленост. Като вегетативно размножаваща се култура ментата е обект на нападения от много и специфични със своята вредна дейност неприятели. Те не само засягат вегетативната маса на този растителен вид, но му влияят в максимална степен и върху качеството на получаваното етерично масло. От неприятелите по ментата най-голямо икономическо значение имат следните видове: ментов акар - Eriophyes menthae Moll, ментова листна въшка - Aphis aphinis Guere, ментова бълха - Longitarsus lycopi Foudr., ментов листояд - Chrysomela menthastri Suf., Ментов сечко - Phytoecia virgula Charp., ментова нощенка - Chloridea peltigera Schiff. От в. Гласът на фермера