15-05-2007 г. В поредица от статии авторът ще запознае подробно читателите, които отглеждат свине, как по-правилно да организират храненето на свинете. Създаването на правилна организация за пълноценно хранене на различните категории свине до голяма степен определя икономическата изгода от отглеждането им. При това обемът и качеството на получаваната продукция зависят както от наличието на висококачествени фуражи, така и от рационалното им използване. Без прилагането на съвременните постижения на науката за хранене на свинете се достига до силно намаляване на получения прираст и увеличаване на разхода на фураж за единица продукция, влошаване на здравословното състояние на животните и в резултат на това до получаване на незадоволителни резултати. Фактът, че 70-80 на сто от всички разходи по отглеждането на свинете се падат на изразходваните фуражи, налага още веднъж да си припомним познанията относно потребностите от енергия и хранителни вещества, различните фуражи и фуражни добавки и подготовката за изхранването им. ЕНЕРГИЯ И ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА За да осигурим правилно хранене на отглежданите свине, трябва много добре да познаваме потребностите от енергия и хранителни вещества. Също така трябва много добре да познаваме фуражите и хранителната им стойност. ЕНЕРГИЯ Тя е необходима за протичане на цялостната жизнена дейност на организма. Основните източници на енергия при храненето на свинете са въглехидратите и мазнините от различен произход. От икономическа гледна точка различните мазнини и въглехидрати са най-добрите източници на енергия. Енергичната им стойност, както и потребностите на свинете се изразяват чрез кръмни единици, смилаема, обменна и нето енергия или сума от смилаемите хранителни вещества. Потребностите от енергия за различните категории свине зависят от живото тегло, възрастта, състава на прираста при растящите прасета, осигуреността на дажбата с други хранителни вещества и др. БДС 1642-96 "Фуражи комбинирани за свине" изисква смеските за бременни и лактиращи свине майки да съдържат 2750 килокалории обменна енергия в килограм смеска, прасетата до 20 kg живо тегло, от 20 до 60 kg и над 60 kg по 2980 килокалории в килограм смеска. Както високото, така и ниското съдържание на енергия в смеските и дажбата оказва отрицателно влияние върху растежа и развитието на животните. При много високо равнище на енергия в смеските и дажбите приемането на фуража намалява, а това води до недостиг на други хранителни вещества. Ето защо се смята, че с увеличаване на равнището на енергия трябва да се увеличи и съдържанието на протеин и аминокиселини. При недостиг на енергия, въпреки че дажбата е балансирана по останалите хранителни вещества, не може да се очаква висока продуктивност. Основните енергийни източници в смеските и дажбите за свине са богатите на въглехидрати зърнени фуражи - царевица, ечемик, пшеница. При приготвянето на фуражни смески се използват мазнини от животински (свинска и говежда мазнина и др. мазнини) и растителен (слънчогледово, соево, кокосово, палмово, рапично масло) произход. МАЗНИНИ Продуктивността на свинете до голяма степен зависи от приетата енергия. Съвременните генотипове свине имат по-висока способност при отлагане на протеин и месо. Обогатените с мазнини, т.е. богатите на енергия дажби могат да повишат тези вероятности. Влагането на мазнини като най-концентриран източник на енергия се заключва главно в повишаване на енергетичната стойност на смеските, което се отразява благоприятно на оползотворяването на фуражите и има спестяващо въздействие върху този показател. Мазнините независимо че са с висока калорична стойност, са в състояние да подобрят оползотворяването на протеина и редица аминокиселини. За фуражни цели се използват мазнини от животински (свински, говежди и други мазнини) и от растителен (слънчогледово, соево, кокосово, палмово и рапично масло) произход. В техния строеж и структура участват мастни киселини с различна дължина на веригата, поради което видът и източникът на мазнината до голяма степен определят ефективността от използването им, а също и консистенцията на отлагането на телесни мазнини. Изхранването на животински мазнини способства за образуването в тялото на животните на по-твърда мазнина, докато при растителните е обратно. Ефектът от използването на мазнините са определя от редица фактори, от източника на мазнини, генотипа на животните, възрастта и живото тегло, количеството на влаганата мазнина в смеската, състава на смеската и съдържанието на протеин в нея, температурата на въздуха в помещението за отглеждане на свинете и не на последно място - от пазарната u стойност. От в. Фермер