Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.05.2007 г.

Хранителните добавки в реализацията на повече свинско месо

08-05-2007 г. Особен интерес представляват L-карнитин, 3-валентният органичен хром и пантотеновата киселина. L-карнитинът е витаминоподобно вещество, което участва активно в метаболизма на мазнините. Карнитинът се синтезира в малки количества в организма на прасетата на базата на две незаменими аминокиселини - метионин и лизин. Синтезът на карнитина протича в черния дроб и първоначално се съхранява в мускулатурата. Капацитетът за ендогенен синтез на карнитин е силно ограничен при новородени и животни от съвременен генотип - висок потенциал за отлагане на мускулна тъкан. Значението на карнитина се отнася до неговата транспортна функция - той пренася мастните киселини от междуклетъчното пространство вътре в клетките, където изгарят в митохондрите и се осигурява енергия. В периода на угояването до около 80 kg живо тегло всеки фактор, който подобрява оползотворяването на енергията от фуража, допринася за по-интензивен растеж и отлагане на мускулна тъкан. В този смисъл е значението на карнитина, който подобрява оползотворяването на енергията от мастните киселини. Изследователски данни показват, че при добавката на карнитин в тази фаза се намалява дебелината на гръбната сланина при 10-о ребро с 13,5 на сто, увеличава се площта на мускулното око на m.long.dorsi с 11,3 на сто и оползотворяването на фуража се подобрява със 7,8 на сто. В специални изследвания на университета в Оклахома за установяване метаболизма на веществата при прасета в "протеинно-зависимата фаза на растеж" е установено как карнитинът влияе върху обмяната на мазнините и протеина през финишерния период. Резултатите показват, че карнитинът увеличава разграждането на мазнините (в изолирани митохондри и хепатоцити) с 2,5 пъти, увеличава синтеза на протеин (в хепатоцитите) с 1,9 пъти, намалява дебелината на гръбната сланина при 10-о ребро с 12,2 % и увеличава процента на мускулатурата с 4 на сто. Хромен пиколинат (Chromium Picolinate) - 3-валентен органичен хром Неорганичният хром е биологично неизползваем. Органичната 3-валентна форма на хрома е единствено биологично активна. Действието на хрома се свързва преди всичко с обмяната на въглехидратите, тъй като той е необходим за оптималното действие на инсулина и трансформирането на глюкозата в клетките. Освен това има твърдения че органичният хром участва в транспорта на аминокиселини към клетките. Връзката на хрома с транспорта на глюкозата и аминокиселините на клетъчно ниво осигурява повече достъпна за организма енергия и аминокиселини при синтеза на мускулатура. Синергичен ефект между L-карнитин и 3-валентен органичен хром Установен е адитивен ефект от едновременното използване на двете добавки. Резултатите са: През растежния период до около 80 kg живо тегло се подобрява оползотворяването на енергията и на аминокиселините, повишава се растежът и се отлага повече мускулна тъкан; През периода след 80 kg живо тегло се намалява ретенцията на мастна тъкан. Пантотенова киселина (Витамин В5) Повишени равнища от този В-витамин в дажбите допринасят за отлагане на повече мускулна тъкан в организма на растящи прасета. Вниманието към пантотеновата киселина е определено на базата на две изходни позиции: Установените научни факти за връзката й с енергийния метаболизъм Разлики в потребностите от пантотенова киселина на животните от съвременен генотип, в сравнение с отглежданите преди десетилетия свине. В щатския университет в Айова са проведени два опита с цел да се установи влиянието на различни равнища на пантотенова киселина в дажбите върху състава на трупа на прасетата. (Виж таблицата) Тегловният период на опитните прасета е от 10 до 118 kg (първи опит) и от 5 до 119 kg (втори опит). Контролните групи, на които не е осигурено от проучваната добавка, са съдържали по 6-7 ppm/kg фураж от този витамин. Всички други хранителни и биологично активни вещества са били на едни и същи нива и при двете изследвания, и то в съответствие с потребностите на прасетата. Основните изводи, които произтичат от опитните резултати, са следните: Изпитваните количества на добавена пантотенова киселина не подобряват растежа и оползотворяването на фуража през опитните фази на угоявани прасета; При опитните варианти с нива на пантотенова киселина от 30 и 45 ppm/kg се повишава достоверно постното месо в кланичния труп и се намалява дебелината на гръбната сланина на прасетата; Допълнителни разходи за добавка на пантотенова киселина до установените оптимални равнища от 30-45 ppm/kg за подобряване кланичните качества на угоените прасета биха били икономически оправдани само ако животните се изкупуват диференцирано по качествата на трупа и специално по процентното съдържание на мускулна тъкан в кланичния труп или ако се използват за собствена - на производителя, преработка; От биологически аспект оценката на резултатите от изследванията показва, че пантотеновата киселина е ефективен фактор, допринасящ за моделиране на телесния състав на прасетата.

Хранителните добавки в реализацията на повече свинско месо
3378
 

Последни материали
Виж
Очаква се фермерите да предпочетат слънчогледа пред царевицата и соята
Сушата може да натисне добивите от есенното зърно в Украйна с 10 на сто
Липсват подробности за щама, вида и броя на засегнатите птици
Бразилия потвърди първи случай на птичи грип в птицеферма
След като само преди 3 седмици изоставаше с 37 на сто от миналогодишния график
Изкупената пшеница от египетските фермери достигна нивото от май 2024 г
Беломорска мусака
С ударение върху селскостопанското сътрудничество със страните от ЦИЕ
Следващата работна седмица министърът на земеделието ще посети Китай
Като символ на българската природозащита и с екипната работа на 8 организации
Възстановяването на брадатия лешояд в нашето небе е огромно постижение
Свързани материали
Виж
Очаква се фермерите да предпочетат слънчогледа пред царевицата и соята
Сушата може да натисне добивите от есенното зърно в Украйна с 10 на сто
Липсват подробности за щама, вида и броя на засегнатите птици
Бразилия потвърди първи случай на птичи грип в птицеферма
След като само преди 3 седмици изоставаше с 37 на сто от миналогодишния график
Изкупената пшеница от египетските фермери достигна нивото от май 2024 г
Беломорска мусака
С ударение върху селскостопанското сътрудничество със страните от ЦИЕ
Следващата работна седмица министърът на земеделието ще посети Китай
Като символ на българската природозащита и с екипната работа на 8 организации
Възстановяването на брадатия лешояд в нашето небе е огромно постижение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини