Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.04.2007 г.

Италианската “подправка за пица” е нашият риган

Зимен майоран

Обикновеният риган е многогодишно тревисто растение от семейство устоцветни. Расте в диво състояние по слънчевите склонове, ливадите и поляните, между храсталаците в Европа, Кавказ, Сибир и Средна Азия. Стъблата му са прави, четиристенни, силно разклонени, до 80 см високи. Цветовете са дребни, светло лилави или бледопурпурни с червеникави съцветия, събрани в разклонени щитовидни китки на върховете на стъблата. За растението е характерно разклонено подземно коренище, от което ежегодно израстват няколко нови стъбла.

Риганът цъфти от юли до септември- октомври, а плодовете му започват да зреят през август. По цял свят е известен като хранителна подправка, под името “подправка за пица”. В Южна Европа е една от най- важните кулинарни треви. Отглежда се в големи плантации в Италия, Франция, Гърция. Използва се широко в медицината, парфюмерията, кулинарията и в сладкарската промишленост.

Защо се цени Риганът?

-Заради способността му да зимува на открито, затова и се нарича още зимен майоран.

-Заради богатия си аромат. Той се определя от сложния състав на ефирното масло, в което се съдържат повече от 30 съставки. Листата му са наситени с с микроелементи и съдържат витамини. Имат пикантен вкус и затова се използват в салатите. С риган се подправят различни супи, сосове, пържено, задушено и печено месо. Използва се при приготвянето на печурки и пици. В Русия винаги го добавят към напитката квас и заедно с хмела - в домашното пиво. Използва се не само, за да придаде на напитките оригинален аромат. Дъбилните вещества, влизащи в състава му, осигуряват на напитките дълготрайност, не протича ферментация. Риганът се използва за подправка, за приготвяне на кисели краставици, при консервирането. Цветовете и младите стъбла се сушат и се приготвя запарка за чай.

- Заради лечебните му свойства. Обикновеният риган намира приложение във фармацевтичната промишленост на редица страни. Като суровина за лекарства се използва горната част на стъблата с цветовете и листата. Настойка от риган се пие при хронични бронхити като отхрачващо средство и за повишаване на апетита. В народната медицина често се използва при различни женски болести, като обезболяващо и противовъзпалително средство. Компреси от отвара на риган лекуват някои кожни възпалителни процеси. Използва се и като оцветител. От цветовете му се получава оранжевочервена боя, от листата и стъблата му правят отвара като синка за белъо. Той е и отлично медоносно растение.

Италианската “подправка за пица” е нашият риган
6028
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
При липсата на избор на фона на затворените заради коронавируса бръснарници
Ирландски шампион в стригането на овце изпробва същите ножици върху себе си
Рецепта
Печени домати за зимата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини