Доматите се измиват и се нарязват на 4 резенчета по дължина. С остър нож се отделя семето, като самото семе не се консервира – от него правите доматен сос, който може да използвате за други ястия.
Върху тавичка поставяте хартия за печене. Подмазвате с олио и нареждате плътно доматите. Върху тях леко поръсвате с олио, от нарязания ригат и от розмарина и печете при 180-200 градуса. Една партида се пече около 30-40 мин. Доматът трябва да промени цвета си и леко да се запече.
Веднага след като извадите топлите домати, бързо ги пълните в средно големи бурканчета на винт. За да се получи запечатване, бурканите и капачките са нагряти предварително.
Между доматите ръсите от ригана и розмарина. Притискате доматчетата, без да ги натискате. Отгоре досипвате зехтин или олио и веднага затваряте бурканчето, за да се вакуумира.
От 10 килограма излизат около10 буркани с размер от 500 до 750 гр. Печените домати са идеални за пици и салати през зимата.
Продукти
10 килограма домати от сорта „консерва” (т.нар. бизончета).
Сол – 150 гр., олио – 200 мл. или зехтин.
Риган и розмарин.