Начало » Важно за фермера » Животновъдство
27.03.2007 г.

Използване на нерезите за разплод

Размножаване на прасета

Първите признаци на полово влечение при мъжките прасета се наблюдава още на 2,5-3-месечна възраст. На тази възраст нерезчето не е в състояние да запложда, но скоро, към 4-5-месечна възраст започва да отделя годни за оплодяване сперматозоиди. Половата зрялост при нерезчетата се манифестира с проявата на рефлексите за ерекция, съешаване и еякулация - отделяне на сперма с годни за оплождане сперматозоиди. Тя настъпва на 5-6-месечна възраст при живо тегло 60- 80 кг. Сперматозоиди след настъпването на полова зрелост се образуват непрекъснато през годината и целия разплоден период на нереза. Това обаче не значи, че нерезчетата може да се пускат за заплождане на свине. Те все още не са достатъчно добре развити и преждевременното им използване се отразява негативно на половата им дейност.

Развъдната възраст при нерезите от основните породи у нас - Голяма бяла, Ландрас и др., започва от 8-10-месечна възраст при живо тегло 110-130 кг, а при източнобалканската порода на 13-16-месечна възраст. Развъдната възраст, т. е. времето, когато нерезите могат да се използват за покриване на женските, зависи от породната принадлежност, пълноценността на храненето, начина на отглеждане и дали са продукт на кръстосване. Пълноценното хранене, добрите условия на отглеждане, редовната разходка в дворчета или на открито осигуряват отглеждането на нерези с голяма полова активност и висока оплодителна способност. Важен момент е приучването на младите нерези да покриват свинете. То се прави внимателно, като веднъж седмично нерезчето се пуска на добре разгонена свиня с по-малки размери. Задължително е свиневъдът да присъства и да следи случката. Някои нерези се затормозяват от присъствието на хора и други животни по време на покриването. В такъв случай нерезът се следи от разстояние. Ако нерезът е много едър и тежък, препоръчва се да се използва станок с две наклонени дъски отстрани, които подпират предните крака на нереза и поемат тежестта му. Задължително е гледачите да се отнасят с нерезите внимателно, ласкаво, без викове и бой. При грубо отношение нерезите стават злонравни, агресивни и се налага преждевременното им бракуване, което е свързано със загуби за фермата.

Значително влияние върху половата продуктивност оказва режимът на използване на младите разплодници. Ранното включване на младите нерези в случната кампания често е свързано с продуцирането на некачествена сперма, вследствие на което се получават ниска заплодяемост, плодовитост или прасила със слаби и хилави прасета. Наред с това усиленото използване на младите нерези ги изтощава и изхабява като разплодни животни. От друга страна, при добре развити и израснали нерези, които не се използват за разплод, незадоволеното полово влечение ги подтиква към онанизъм и педерастия при груповото им отглеждане.

В някои случаи недоразвитите нерезчета в млада възраст остават импотентни. Нерези, които са извършвали скачки два пъти на ден с един ден почивка, са продуцирали по-малко сперма от нерезите, използвани един път на ден. За препоръчване е нерезчетата, незавършили растежа си, да извършват по една скачка в два последователни дни, след което се дава 2-3 дни почивка. След настъпване на развъдната възраст на нерезите - от 8 месеца се препоръчва да извършват по 1-2 скачки, а от 12- до 18-месечна възраст по 2-3 скачки на седмица. През този период нормите трябва да съставляват 50 на сто от броя на скачките на полово развитите и израснали нерези.

Един възрастен, добре развит нерез може да прави до 240 скачки годишно, което означава, че може да се пуска да покрива по един път два последователни дни, а на третия ден да почива. За възрастните - над 18 месеца, нормално развити нерези се препоръчват следните норми в зависимост от начина на опрасване на свинете: - при пасищно отглеждане на един нерез се определят 20-25 свине. Такава табунна случка се прилага само при източнобалканските свине и е забранена да се прилага при културните породи; - при сезонно опрасване на свинете, когато нерезът се пуска редовно, се определя една скачка на ден (-30-35) свине на година; - при кръглогодишно опрасване, по 2-3 скачки на седмица (- 50-60) свине на година. От в. Фермер

Използване на нерезите за разплод
19776
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Правила при използването на нерез за откриване на еструс
Безплодие у нерезите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини