05-03-2007 г. В края на февруари Координационен съвет за алтернативни енергийни ресурси на Република Молдова представи инвестиционен проект за промишлено производство на биоетанол от захарно сорго. Проекта е разработен в рамките на националната програма за използване на възобновяеми източници на енергия. Ръководителят на молдовското правителство Васили Тарлев вече е издал разпореждане за изготвяне на бизнес-план по проекта и провеждане на търгове за привличане на чуждестранни инвеститори. Соргото (Sorghum), по-познато у нас с названието метла, се отнася към семейство житни (Poaceae). Това е култура, която в световен мащаб се отглежда на площ от около 400 млн. дка, докато в България никога не е надхвърляла 35 хил. дка. Соргото е основна култура в страните с тропичен климат. Средно в света се произвежда по 100–110 кг/дка зърно от сорго. В България се възприема за алтернативна култура, тъй като все още не е намерено подобаващо използване на получената продукция. Захарното сорго или захарна метла (var. saccharicum L.) — у нас се отглежда от любители, сиропът от такава метла не може да ферментира, но е добра суровина за домашен подсладител.