28-02-2007 г. Инспекторите пазят опасните фурни за хляб и закуски. Нито една такава пекарна не е затворена въпреки многобройните сигнали и това се прави умишлено. Това заяви Борис Инчев, шеф на Камарата на индустриалните производители на хляб. Според него разпореждането е спуснато от най-високо ниво, за да се предотврати социална криза. Според управниците ни затварянето на фурни щяло да доведе до увеличаване на безработицата, която страната не може да си позволи. Затова в момента продължават да работят стотици хлебопекарни, които бълват некачествен хляб и закуски, обясни Инчев. 41 фурни бяха затворени в Хасково, като им беше наложена глоба от 500 лв. Няколко дни по-късно те отново започнаха да произвеждат, без да са променили нищо в технологията и хигиената на работа, обясниха от асоциацията на хлебопроизводителите. Двама лицензирани хлебопроизводители пък са били принудени да затворят, защото една нелегална фирма завзела пазара им благодарение на ниски цени в Поморие. Най-много незаконни пекарни има в Северозападна България, твърдят от асоциацията. Половината от работещите хлебари в Лом са без регистрация. Други 15 сигнала за опасни фурни във Враца и Видин са подали хлебарите към РИОКОЗ. Няма основания за поскъпване на хляба в следващите месеци, заявиха още от асоциацията на хлебарите и сладкарите. От Юлияна Узаничева, в. Стандарт