Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.07.2003 г.

Нитратите и нитритите в зеленчуците

22-07-2003 г. Нитратите и нитритите са опасни за здравето на човека и животните. Тяхната употреба води до ракови заболявания. От изследвания е установено, че зеленчуците са главният източник на тези вещества. Повишеното съдържание на нитрати и нитрити в растителната продукция е свързано със завишеното и неправилно азотно торене особено когато то не е съчетано с торене с фосфор и калий. И други фактори влияят за натрупването им. Трансформирането на азота в растенията зависи от биологичните особености (метаболизма) на отделните култури, от екологичните условия и от агротехниката. Факторите, които влияят за съдържанието на нитрати и нитрити в растенията, са: Биологичните изисквания на културата (сорта), които се разделят на три групи: Силно акумулиращи - салати, зимен чесън, зимен лук, репички, дългоплодни краставици, ранно зеле, тиквички, пъпеши. Средно акумулиращи - дългоплодни краставици, всички видове зеле, някои сортове зелен лук. Слабо акумулиращи - зелен фасул, зелен грах, домати, пипер, корнишони. Разлика в натрупването има и в зависимост от сортовия състав. Например марулите натрупват повече от главестите салати. Установена е също така разлика в натрупването на нитрати и нитрити при различните сортове репички. Екологични условия. Продукцията, получена в късна есен, през зимата и в ранна пролет, е с повишено нитратно съдържание. Агротехнически мерки. Правилното сеитбообращение и обработка на почвата, съобразени с нейния тип, също е от голямо значение; балансираното използване на азота с другите хранителни елементи; торене с оборски тор, който трябва да е много добре разложен и съобразен с почвения тип. Внасянето на повече от 15 т/дка оборски тор е нежелателно за каквато и да е зеленчукова култура и тип почва. Един месец преди прибирането на продукцията се спира всякакво торене. Трябва да се спазват и следните правила: подбиране на сортове, които акумулират по-малко нитрати; рационално азотно торене; редовен агрохимичен контрол на почвата и растенията; спазване на сроковете за подхранване; използване на бавно действащи азотсъдържащи торове; спазване на агротехническите изисквания на всяка култура по отношение на температурата на почвата; консумирането на листните зеленчуци, особено от ранното производство, да става след накисване и старателно измиване; при салатите и зелето да се отстраняват външните листа, както и повредените; краставиците да се обелват по-дълбоко, като откъм дръжката да се отстранява повече месеста част. (от в. Феремер новият)

Нитратите и нитритите в зеленчуците
7180
 

Последни материали
Виж
УС на ДФЗ
Отпускат се 16 млн. лева за напояване на земеделски култури
УС на ДФЗ
Отваря се допълнителен прием за зимните пръскания
УС на ДФЗ утвърди до 295 млн. лева
До 15 май фонд „Земеделие“ ще пусне украинската помощ
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Свързани материали
Виж
УС на ДФЗ
Отпускат се 16 млн. лева за напояване на земеделски култури
УС на ДФЗ
Отваря се допълнителен прием за зимните пръскания
УС на ДФЗ утвърди до 295 млн. лева
До 15 май фонд „Земеделие“ ще пусне украинската помощ
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини