Начало » Новини » Страната
26.03.2024 г.

Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма

Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма

Снимка: sinor.bg

От Сдружение „Традиционни сурово сушени месни продукти“ изпратиха до медиите опровержение на невярна информация, излъчена в началото на март по БНТ, според която една определена фирма била защитила вписването на продукта „Троянска луканка“ в европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Според европейския регламент защитите на подобни продукти стават само ако са доказани от групи, асоциации или съюзи на производителите, които произвеждат съответната храна в продължение на десетилетия, подчертават от сдружението. И припомнят, че още през 2020 г. членовете на „Традиционни сурово сушени месни продукти“ са депозирали в Министерството на земеделието и храните искане за вписване на троянската луканка в европейския регистър. Процесът на регистрация отнема минимум две години, през които сдружението е представило съответните документи, доказващи, че повече от 30 години „Троянска луканка“ се е произвеждала по определена рецепта, в определен регион и използва местни суровини. „Ако някоя от отделните фирми произвежда тази луканка, то тя е само ползвател на регистрирания продукт, но не и инициатор за вписването на продукта в регистъра на ЕК“, съобщават от сдружението. В противен случай това се определя като заблуждаваща реклама.

За последните 15 години от създаването на Сдружение „Традиционни сурово сушени месни продукти“ членовете му са защитили в Европейския съюз седем месни продукта, с което се нареждат на второ място след Полша за подобни регистрации, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Освен „Троянска луканка“ до този момент от сурово сушените местни продукти са защитени още „Филе Елена“, „Луканка Панагюрска“, „Кайсерован врат Тракия“, „Роле Трапезица“, „Пастърма говежда“ и „Търновски суджук“.

Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
1605
 

Последни материали
Виж
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини