Начало » Пазари » Животинска продукция
28.12.2019 г.

Потреблението на месо в ЕС расте

Бъдещето обаче не изглежда толкова розово
Потреблението на месо в ЕС расте

Потреблението на месо на глава от населението в Европейския съюз продължава да нараства, става ясно от селскостопанската прогноза на Европейската комисия до 2030 г. След световната икономическа криза в края на първото десетилетие на века и спада от 2013 г., предизвикан от преструктурирането на млечния сектор и влизането в сила на нови нормативни актове за свиневъдството, които доведоха до дефицит на месо като цяло, потреблението е нараснало с 4,7 килограма на човек до прогнозираните за настоящата година 69,8 килограма. Процесът е свързан с подобряването на икономическото положение на домакинствата и достатъчно предлагане на всички категории месо въпреки ръста на изнасяните количества.

Очаква се обаче до 2030 г. потреблението на месо в ЕС да намалее с 1,2 килограма на глава от населението поради няколко причини – увеличаващите се социални и етични тежнения, екологичните и климатичните проблеми, дискусията за вредите за здравето от консумацията на месо, застаряването на населението (порционът при възрастните хора намалява като цяло) и понижаване на достъпността на месото на вътрешния пазар.

От ЕК прогнозират запазване на тенденцията за спад в консумацията на говеждо месо и ускоряване на процеса на замяна на свинското с пилешко заради нарасналото търсене на вносно свинско на пазарите в Азия. За овчето месо експертите на ЕК предвиждат скромно увеличение на консумацията заради разнообразяването на месната диета и демографските промени, свързани с миграцията и религиозните убеждения.

Не трябва да се пропускат обаче и останалите тенденции в потреблението на месо – промените в хранителния режим покрай нарастващия брой на флекситарианците ( консумиращи минимални количества месо, но без да се отказват напълно от него), вегетарианците и веганите особено сред младежите, увеличаващото се значение, което потребителите придават на произхода на месото и начина на произвеждането му (биологично производство, благополучието на животните, въздействието на производството на месо върху околната среда) и преминаването от прясно месо към преработено и полуфабрикати.

Месото, отгледано в лабораторни условия, може да започне да съперничи на истинското, но остава неясно доколко ще бъде припознато от потребителите и какво е въздействието му върху околната среда. Като цяло обаче в наличната статистика засега не се отчита каквато и да било тенденция към намаление на потребяваните количества.

Разнопосочните тенденции в държавите-членки на ЕС усложнявата допълнително оценката за общността като цяло. Изглежда много вероятно вече изброените фактори да доведат до тенденция на намаляване на потреблението на месо, но е изключително трудно да се предскажат конкретните срокове, в които ще се случи това, и в какви количества, отчитат експертите на ЕК.

Потреблението на месо в ЕС расте
15346
 

Последни материали
Виж
Обрат в търговската война
Тръмп спря митата! Не и за Китай
Ето нещо, което е добре да приложим и у нас
Британски депутати посещават на групи фермите на острова
МЗХ създава регистър на трайните насаждения в страната
400 000 дка са заявени по новата интервенция за застраховане на продукцията
Поемат се 80% от разходите на овощарите, зеленчукопроизводителите и зърнопроизводителите
МЗХ и ДФЗ имат бюджет за компенсиране на загубите от измръзване при 100% пропаднали площи
ЕС въвежда ответни мита срещу САЩ от 15 април
Инж. Никола Василев е инициатор за първите организирани залесявания по склоновете на Стара планина
Лесовъди и залесители в Ловеч бяха почетени с паметна плоча на парковата алея "Баш бунар"
Свързани материали
Виж
ЕС въвежда ответни мита срещу САЩ от 15 април
Инж. Никола Василев е инициатор за първите организирани залесявания по склоновете на Стара планина
Лесовъди и залесители в Ловеч бяха почетени с паметна плоча на парковата алея "Баш бунар"
БАБХ: Агнешкото задължително да се продава със страна на произход
МОСВ и МЗХ преговарят
Номинацията на пасищното ни животновъдство за списък на Юнеско не отваря високите пасища
Отличиха инж. Иван Ризов като „Лесовъд на годината“ за 2024 г.
До 13 април ще продължат честванията на 100-годишния юбилей на лесовъдите и горските служители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини