Начало » Новини » Коментари
29.11.2017 г.

Стайко Стайков: Пазарът на земя ще се раздвижи след юли 2018 година

Прогнози

sinor

Въпреки че тази година има леко раздвижване на пазара на земя, осезаема активност в търговията се очаква да настъпи от средата на следващата година, когато има яснота по бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това съобщи за Синор.БГ председателят на Асоциацията на собствениците на земеделска земя Стайко Стайков по повод тенденциите, които се очакват на пазара на земя през следващите години.

В края на 2017 г. експертите прогнозират около 5-процентен ръст в сделките със земеделска земя спрямо миналата година. Началото на 2018 година обаче ще бъде твърде спокойна, тъй като големите инвеститори ще изчакат резултатите от подготовката на бъдещото законодателство по ОСП. До средата на годината ще продължат да текат и преговорите между държавите-членки, което ще съвпадне и Българското председателство на Съвета на Европа, посочи Стайков.

Анализирайки пазара през тази година, председателят на асоциацията поясни, че търсенето на големи комасирани парцели продължава, но липсва предлагане.

Цените на окрупнени площи за овощни градини и трайни насаждения в някои региони достигат до 2 хиляди лева за декар, но тези оферти са за комасирана земя над 200 или 300 декара и сделки почти не се сключват, защото липсват продавачи. Понижение има и при рентите, което е свързано със спада в цените на основните селскостопански продукти. Средната рента извън тази в Добруджа се движи между 50 лева, докато в Добричко и Силистренско стойностите се движат между 80 и 100 лева, обясни председателят на асоциацията.

По всяка вероятност пазарът ще се раздвижи след юли 2017 година, като цените тогава биха могли да се покачат с около 10-15%, посочи още експертът.

За първи път българската Асоциация на собствениците на земеделска земя организира регионален форум в София съвместно с Европейската организация на собствениците на земя (ELO) по повод бъдещето на земеделието.

Сред лекторите бяха бизнесмени, фермери, учени и експерти, които се обединиха около идеята за ключовата роля на земеделието при решаването на глобалните проблеми, свързани с климатичните промени, намаляващите природни ресурси и продължаващото нарастване на населението. Бившият съветник към директора на генерална дирекция "Околна среда" в Европейската комисия Робърт Файлс припомни, че до 2050 г. населението на земята ще достигне 9,7 милиарда души, по-голямата част от които ще бъдат съсредоточени в Африка и Южна Азия.

В тази връзка 17-те приоритета за устойчиво развитие, набелязани с Парижкото споразумение за климата, са свързани и с бъдещето на агросектора, затова и трябва да се постигне съгласие по бъдещата селскостопанска политика на ЕС, посочи и Пиер-Оливие Дреж, президент на европейската организация ELO.

Стайко Стайков: Пазарът на земя ще се раздвижи след юли 2018 година
16202
 

Последни материали
Виж
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
Свързани материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Агромашина Пазарджик бе домакин на новото обучение от Kubota, акцентирайки върху иновациите в селскостопанската техника
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини