Начало » Хоби земеделие » Цветарство
16.09.2017 г.

Екзотичният пентас заспива през пролетта

Пентасът е миниатюрно многогодишно растение, пренесено от остров Мадагаскар. Той има удължено-елиптични листа, дълги от 5 до 8 см. Те са леко покрити с власинки. По време на цъфтежа тези екзотични създания излъчват истинско очарование. Това продължава от септември до януари, когато много от цветните видове са в покой. Оригиналните тръбести цветчета, отварящи се като звездички, са събрани на върха на разклоненията в съцветие лъжлив сенник. Разтваря се над храстчето и достига 8-10 см. Баграта бива бяла, розова, лилава или червена.
Колкото е красив пентасът, двойно повече е капризен. Растенията имат потребност от много светлина, но през лятото грижливо трябва да ги пазите от преките слънчеви лъчи. През цялата година изискват равномерна топлина около 16-18С. Особено чувствителни са те през зимата, когато цъфтят. Тогава температурата не трябва да е по-ниска от 12С. Парадоксално е и отношението на растенията към влагата. Въпреки че тя осигурява съществуването и красотата им, не понасят задържане на излишна вода около корените. Това е една от причините, поради която любителите често се оплакват от провали при отглеждане на пентас. Затова по време на цъфтежа поливайте внимателно, така че почвената смес да е влажна, но в подложката да не се задържа вода. След прецъфтяването настъпва период на относителен покой, през който трябва да поливате съвсем рядко.

Резитби и размножаване
За да имате добри успехи, от млада възраст оформяйте разклоняващите се растения чрез навременни резитби. Първото премахване на върха се провежда, когато растенията са високи 10-15 см. След това всяка пролет храстчето се оформя чрез къси резитби.
Пентасът се размножава чрез вкореняване на резници в пясъчен субстрат под стъкло. Основното изискване е в този период да се осигури температура на субстрата около 20-25С. Затова се изчаква вкореняването да започне след април. Когато се вкоренят, растенията се засаждат в почвена смес от чимовка, листовка, много добре разложен оборски тор и едрозърнест пясък в съотношение 2:2:2:1. Трябва обаче предварително добре да дренирате саксиите.
На мода в момента е сорта New Look, който може да се размножава и със семена. Те поникват на светло, при температура 20С. Грижите за растенията са както при получените от резници. Разликата е в това, че те започват да зацъфтяват по-късно.

Екзотичният пентас заспива през пролетта
2662
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини