Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.09.2017 г.

Едрите растения – питомци на лентяите

Огромните растения не само изглеждат ефектно, но и помагат при планирането и оформянето на двора. На тях могат да разчитат даже по-ленивите градинари.

Като войници на пост
Лопенът е един от гигантите с удивителна жизнеспособност. Достатъчно е само едно растение, за да се появи по-нататък многочислено потомство. През първата година израства крупна розетка от кадифени листа, а през втората - дългото цветоносно стъбло и съцветие с жълти цветове. Лопенът много наподобява на войник стоящ на пост, който можеш да разположиш на всякакви места: до врати и порти, по пътечки, в лехи, в градината. Лопенът трудно загива даже и при лоша агротехника. Само плесените безжалостно осакатяват този гигант. В неподходящи условия растението е с по-малък ръст. Лопенът е известно лекарствено растение. Свежите му цветове е полезно да се добавят в салати със зеленчуци и яйца, а изсушените венчелистчета се използват за приготвянето на чай.

Огромната филипендула
Не по-малко привлекателна е филипендулата, чиято височина достига 1,6-2,5 метра. Вярно, има и сортове, които развалят статистиката. Например, сортът Пигмей е джудже високо около 30 см. През юли-август леторастите на филипендулата красят с огромните си черевно-розови съцветия, а по-късно и с розово-малиновите си плодове. Тя е прекрасен материал за създаването на сухи букети и композиции. Растението издържа не само летния зной, но и най-суровите зими. Филипендулата бързо свиква на ново място, където образува обширни гъсталаци. Груповото й отглеждане повишава жизнеспособността й. Единичните растения растат по-малко и не са защитени. Разположете филипендулата на централно място, така тя ще краси градината от пролетта до началото на зимата. Не бързайте с изрязването на леторастите – не се лишавайте от очарователната картина на покритите със скреж меки като розов захарен памук цветове.

Лайка – гигант
Даже лайката има свое гигантско подобие – това е есенната хризантема с височина до 1,6 метра. Често я смятат погрешно за високо растящ сорт на бялата маргаритка. Есенната хризантема предпочита слънчеви или полусенчести места с хранителна почва и регулярно поливане. Голямото растение бързо увяхва и увисват листата и върховете на стеблата му. Започва да цъфти през втората половина на август и този красив букет от „огромни лайки” остава до късна есен. Това растение може да бъде визитна картичка и гордост за своя стопанин.
На огромен пищен храст израства и многогодишния аспарагус. На светло място и плодородна почва неговите леторасти превишават човешкия ръст. Интересното е, че неговите иглички всъщност са видоизменени клонки, а листата са във вид на малки безцветни люспи. Това растение е двудомно: мъжките и женските цветове са на различни храсти. Много рядко се срещат еднодомни екземпляри. Тъй като храстът израства много встрани – трябва да се привърже с канап. Аспарагусът е достатъчно студоустойчив, но за да се презастраховате по-добре след есенното обрязване засипете мястото с компост. От далечни времена на това растение са се приписвали вълшебни свойства, а от късчета от корените му са се правели амулети. Растящият на входа на дома ви аспарагус придава чувство на защитеност.

Рицинът се украсява с таралежи
Рицинът с красивите си пурпурно-зелени или тъмно виолетови листа с лек металически отблясък, израства до 1,8 м и повече. Това растение е отровно. В нашите условия то се отглежда като едногодишно, като се засажда в началото на март от семена. Рицинът изисква влага, топлина, слънце и плодородна почва. През лятото в горещия юли се появяват съцветия от светло-кремави цветове, събрани в китка, а през август – плодове „таралежчета”. В тях ако е подходящо времето узряват семената. Есента, когато се понижава температурата на въздуха, листата придобиват червено-виолетов оттенък. Много красиво изглежда не само единично растение, но и групово засадени три до пет растения. Рицинът по традиция се засажда на видно място до самата къща.
Списъкът на растения-гиганти може да се допълни с много сортове слънчогледи. Те са декоративни както поединично, така и на групи. Даже зеленчуковата градина, скрита зад жив плет от високорастящ слънчоглед, ще изглежда по-светла и пъстра.

Игра на контраст
Създайте си забавна цветна композиция. Един от вариантите е построен на контраста - гигант и джудже. Например близо един до друг се засаждат високорастящ и нискорастящ сорт слънчоглед, които имат еднакви по форма и цвят, но различни по размер мъхести жълти цветове.
Друг пример: рицинът много наподобява палма. За да се оформи стволът всички странични издънки се прищипват, а ниските листа се отрязват. През лятото около така получената „палма” се закопава саксии с кактуси, агаве и други сукуленти. Остава да се добави малко пясък, камъни и ще се получи пълната илюзия на зноен пейзаж.

[Илюстрация: Интернет]

Едрите растения – питомци на лентяите
5913
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини