Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.09.2017 г.

Едрите растения – питомци на лентяите

Огромните растения не само изглеждат ефектно, но и помагат при планирането и оформянето на двора. На тях могат да разчитат даже по-ленивите градинари.

Като войници на пост
Лопенът е един от гигантите с удивителна жизнеспособност. Достатъчно е само едно растение, за да се появи по-нататък многочислено потомство. През първата година израства крупна розетка от кадифени листа, а през втората - дългото цветоносно стъбло и съцветие с жълти цветове. Лопенът много наподобява на войник стоящ на пост, който можеш да разположиш на всякакви места: до врати и порти, по пътечки, в лехи, в градината. Лопенът трудно загива даже и при лоша агротехника. Само плесените безжалостно осакатяват този гигант. В неподходящи условия растението е с по-малък ръст. Лопенът е известно лекарствено растение. Свежите му цветове е полезно да се добавят в салати със зеленчуци и яйца, а изсушените венчелистчета се използват за приготвянето на чай.

Огромната филипендула
Не по-малко привлекателна е филипендулата, чиято височина достига 1,6-2,5 метра. Вярно, има и сортове, които развалят статистиката. Например, сортът Пигмей е джудже високо около 30 см. През юли-август леторастите на филипендулата красят с огромните си черевно-розови съцветия, а по-късно и с розово-малиновите си плодове. Тя е прекрасен материал за създаването на сухи букети и композиции. Растението издържа не само летния зной, но и най-суровите зими. Филипендулата бързо свиква на ново място, където образува обширни гъсталаци. Груповото й отглеждане повишава жизнеспособността й. Единичните растения растат по-малко и не са защитени. Разположете филипендулата на централно място, така тя ще краси градината от пролетта до началото на зимата. Не бързайте с изрязването на леторастите – не се лишавайте от очарователната картина на покритите със скреж меки като розов захарен памук цветове.

Лайка – гигант
Даже лайката има свое гигантско подобие – това е есенната хризантема с височина до 1,6 метра. Често я смятат погрешно за високо растящ сорт на бялата маргаритка. Есенната хризантема предпочита слънчеви или полусенчести места с хранителна почва и регулярно поливане. Голямото растение бързо увяхва и увисват листата и върховете на стеблата му. Започва да цъфти през втората половина на август и този красив букет от „огромни лайки” остава до късна есен. Това растение може да бъде визитна картичка и гордост за своя стопанин.
На огромен пищен храст израства и многогодишния аспарагус. На светло място и плодородна почва неговите леторасти превишават човешкия ръст. Интересното е, че неговите иглички всъщност са видоизменени клонки, а листата са във вид на малки безцветни люспи. Това растение е двудомно: мъжките и женските цветове са на различни храсти. Много рядко се срещат еднодомни екземпляри. Тъй като храстът израства много встрани – трябва да се привърже с канап. Аспарагусът е достатъчно студоустойчив, но за да се презастраховате по-добре след есенното обрязване засипете мястото с компост. От далечни времена на това растение са се приписвали вълшебни свойства, а от късчета от корените му са се правели амулети. Растящият на входа на дома ви аспарагус придава чувство на защитеност.

Рицинът се украсява с таралежи
Рицинът с красивите си пурпурно-зелени или тъмно виолетови листа с лек металически отблясък, израства до 1,8 м и повече. Това растение е отровно. В нашите условия то се отглежда като едногодишно, като се засажда в началото на март от семена. Рицинът изисква влага, топлина, слънце и плодородна почва. През лятото в горещия юли се появяват съцветия от светло-кремави цветове, събрани в китка, а през август – плодове „таралежчета”. В тях ако е подходящо времето узряват семената. Есента, когато се понижава температурата на въздуха, листата придобиват червено-виолетов оттенък. Много красиво изглежда не само единично растение, но и групово засадени три до пет растения. Рицинът по традиция се засажда на видно място до самата къща.
Списъкът на растения-гиганти може да се допълни с много сортове слънчогледи. Те са декоративни както поединично, така и на групи. Даже зеленчуковата градина, скрита зад жив плет от високорастящ слънчоглед, ще изглежда по-светла и пъстра.

Игра на контраст
Създайте си забавна цветна композиция. Един от вариантите е построен на контраста - гигант и джудже. Например близо един до друг се засаждат високорастящ и нискорастящ сорт слънчоглед, които имат еднакви по форма и цвят, но различни по размер мъхести жълти цветове.
Друг пример: рицинът много наподобява палма. За да се оформи стволът всички странични издънки се прищипват, а ниските листа се отрязват. През лятото около така получената „палма” се закопава саксии с кактуси, агаве и други сукуленти. Остава да се добави малко пясък, камъни и ще се получи пълната илюзия на зноен пейзаж.

[Илюстрация: Интернет]

Едрите растения – питомци на лентяите
5904
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини