Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.08.2017 г.

Първите пролетни цветя

Не се боят от закъснелия сняг

Всеки любител на цветята има своите малки или големи пристрастия. За някои това са екзотичните орхидеи, други запълват дома си с кактуси или циклами, трети остават верни на традицията, радвайки се на разнообразните нюанси на мушкатото и разкошните цветове на розите. Но независимо дали предпочита стайни или дворни растения, дали остава верен на познатите видове или винаги търси нещо ново и невиждано, едва ли ще се намери някой, който да не се радва на първите пролетни цветя – трогателно нежни, малки и същевременно храбри – нито студът, нито опасността от закъснели снеговалежи не ги разколебават да украсят уморената от дългата зима земя с красивите си цветове.

Появили ли се кокичето, дошъл е края на зимата
Първите остри листенца на кокичето, пробили снега, са знак, че зимата си тръгва, че скоро пролетта ще дойде с обещание за слънчеви дни, ручейчета топящ се сняг и много щастливи мигове за хората, които обичат своята градина. Именно това е цветето, което може спокойно да се нарече първо сред първите. Родът на кокичето (Galanthus) включва около 20 вида, разпространени в Средна и Южна Европа, Мала Азия, Кавказ и Кримския полуостров. Най-често в градините се среща видът Galanthus nivalis. Въпреки малкият си ръст – достига едва 15 см на височина, това е едно от най-популярните растения – вероятно всеки от нас като малък е декламирал стихотворения за него или поне се е опитвал да го нарисува. По-малко рапрострнени са сортовете кичести кокичета – Flore Pleno, Ophelia, и по-високите сортове като Viridapicis и Lutescens.
Интересен е видът Galanthus elwesii, цветът на който се извисява на цели 25 см височина, и някои хибридни форми.

Синчецът
Скоро след като кокичето е оповестило началото на новия сезон, а снегът се е стопил, се появяват сините цветчета и острите зелени листчета на синчеца. Неговият голям род – Scilla, наброява повече от 80 вида, но в градините обикновено се срещат едва десетина от тях. Най-известни са двулистният (Scilla bifolia) и сибирският синчец (Scilla sibirica), като последният всъщност не произхожда от Сибир, а от Източна Европа, Кавказ и Мала Азия. Освен това вече не е задължително синчецът да е син – получени са сортове с бели, тъмносини и дори розови цветове.

Mинзухарите
Едно от най-любимите пролетни растения е минзухарът (Crocus). Той също принадлежи към многочислен род – приблизително 80 вида населяват субтропичната и умерена зона на Средиземноморието, Средна и Източна Европа, Кавказ, Средна Азия. Още по-многобройни са сортовете – над 300. Тънките му зелени листа с бяла ивица по средата са невзрачни, но цветовете му радват окото не само с красивата си форма, но и с най-разнообразни багри – бели, жълти, светло и тъмнолилави, пъстри. Освен че обикновено са ярки, те са и доста едри за скромния ръст на растението.
По-малко разпространена, но също така красива и непретенциозна е пушкинията (Poschkinia). Към този род, произхождащ от Кавказ и Мала Азия, принадлежат едва два вида. По известна е Poschkinia scilloides – на височина достига 20 см, има две-три месести листа, дълги до 15 см. Цветовете са много ефектни – светлосини камбанки с лек аромат, събрани в плътно четковидно съцветие.


Mускарите допълват пролетната палитра в градината
В по-топлите пролетни дни още едно луковично растение няма как да остане незабелязано в градината. Мускарите (Muscari) впечатляват с дребните си цветчета, събрани в плътни съцветия. Има сини, виолетови, сини с бяло, бели. Съществуват и кичести форми. Размножават се бързо, добре е на 4 годни да се разсаждат.
Всички тези видове са непретенциозни и бързо се размножават. За няколко години около луковицата се образува цяло гнездо от млади растения. Най-доброто време за засаждането и разделянето им е септември. За съжаление по това време листата им отдавна са отмрели и понякога е трудно да намерите луковиците, ако мястото не е отбелязано предварително. Не бива да държите луковиците дълго време извън почвата – те бързо губят влагата си. Най-добре скоро след изкопаването ги засадете на дълбочина 8-10 см и на разстояние 5-10 см една от друга. Подходящи са и слънчеви, и полусенчести места с влажна, рохка почва. Ако засадите различните видове близо едни до други, ще имате най-хубавата изненада всяка пролет – една все по-разрастваща се цветна градина още от първите мартенски дни.

Първите пролетни цветя
13081
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Договорени са нови 11 проекта на стойност 5,8 млн. лв. в областта на иновациите
Загуба на 40% от малките ферми за 7 години
Агроминистърът обещава да няма повече фалити на малки стопанства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини