Начало » Новини » Коментари
06.07.2017 г.

В Добруджа масово сключват договори на зелено за пшеницата

Снимка: МЗХ

Тази година за първи път в Североизточна България търговците масово сключват договори за продажба на пшеницата „на зелено“, съобщи след консултативния съвет по зърното Стелиян Стоянов от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Пред Синор.БГ той припомни, че очакваните световни добиви тази година ще бъдат значително под миналогодишните, което е отворило и пазара за фючърсните сделки.

Именно това състояние на посевите е причина и световните цени на пшеницата това лято да бъдат леко по-високи от миналогодишните, съобщи Васил Симов, директор на Софийската стокова борса. Той припомни, че тихоокеанските котировки в момента се движат около 190-200 долара за тон, но след две седмици те със сигурност ще бъдат променени. Същото се отнася и за цените на пшеницата в Черноморския регион, които сега се движат около 180-190 долара за тон. 

На днешното заседание в министерството на земеделието представителите на всички браншови съюзи изразиха оптимизъм по отношение на качеството на зърното. Реколтата от пшеница това лято се отличава с най-доброто качество през последните десетилетия, което е резултат от инвестициите и труда на зърнопроизводителите и добре избраните сортове, посочиха от агроминистерството.

Според председателя на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов реколтата ще бъде около 5,2 млн. тона за пшеницата и около 700 хиляди т за ечемика.

Тази прогноза обаче не отчита пораженията от последните градушки, затова и окончателните данни ще бъдат оповестени след около две седмици, когато жътвата ще приключи. Само да припомним, че в Добрдужда комбайните още не са влезли в нивите.

Върбанов и колегите му приветстваха бързата реакция на ръководството на министерството и лично на министър Румен Порожанов по отношение на компенсациите за земеделските производители, които пострадаха от силния град, изсипал се в редица региони от Северна България. По последни данни напълно унищожени са 158 хил. дка. Целта на министерството е да направи необходимата подготовка, така че до края на годината стопаните да бъдат обезщетени за загубите.

За да се вземе генерално решение по отношение на бъдещата работа на Агенцията за борба с градушките на 7 юли, петък, на среща в министерството са поканени представители на всички браншови организации и на общините.

Целта е да се набележат мерки за преструктуриране на агенцията, като се въведат и нови механизми за финансиране и с участието на самите фермери. Резултатите от тази среща ще бъдат оповестени утре.   

Прогнозираният среден добив за пшеница тази година се очаква да бъде леко по-висок от миналогодишния, отчетоха още на съвета. Прибраните количества ще бъдат около 476 кг/дка за пшеницата, а при ечемика - 446 кг/дка. Тези стойности са по-високи с 6% при пшеницата и 7% при ечемика, посочиха от министерството.

Площите с маслодайна рапица възлизат на над 1,8 млн. дка, с царевица – 4,1 млн. дка, а със слънчоглед – 8, 13 млн. дка. Преминалите технически преглед зърнокомбайни, които участват в жътвата до момента са 6 830. Техниката е в добро състояние.

Мариана Кокушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, изрази радостта си от доброто качество на пшеницата. По повод намеренията за реално ограничаване на сивия сектор в преработката тя съобщи, че на 10 юли в министерството на земеделието всичките браншови съюзи от хранителната индустрия ще заседават по тази тема.

В Добруджа масово сключват договори на зелено за пшеницата
15720
 

Последни материали
Виж
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини