Начало » Новини » Страната
23.01.2017 г.

На 4 февруари в Илинденци ще се проведе празникът на Боговете на виното

sinor.bg

В първата събота на февруари под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин планина в село Илинденци ще се се проведе Празникът на боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята, съобщиха от общината.

Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта. В южните чяасти от сраната резитбите започват още през януари, така че може да присъства и първото символично зарязване на лозята.

Следва появата на древните божества на виното – тракийския ЗАГРЕЙ, фригийския САБАЗИЙ, гръцкия ДИОНИС, римския -  БАКХУС и христянския светец - Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита.

С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3 хиляди декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с "Керацуда". Тя е всепризнатата царица на вината (б.а.- в превод от гръцки кераца означава господарка).

Божествата изпъляват тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

"Боговете" зарязват ритуално лозята, а след тях – кметът на община Струмяни, кметът на с. Илинденци и гости.

След това празникът се пренася на площада, където се организира дегустация на вина от лицензирани дегустатори и се провежда тържествената церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ.

Конкурсът е за най-добро червено вино, за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо бяло вино и за най-доброто гостуващо червено вино.

Градусите на настроението се вдигат не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност безплатно да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма и народните танци на големия площад.

„Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение простите и вечни истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова истински”

Виното е магия, събрана във вълшебните бъчви и разнася славата на Илинденци далеч, извън пределите на България. „А всеки, който е опитал от нашата керацуда възкликва „ТОВА Е ПИТИЕТО НА БОГОВЕТЕ” – казват местните и добавят. „ И запазва трапчивия й вкус завинаги, както Дионис помни Керацуда – красивата девойка, живяла в древна Елада, която носела със себе си винаги бяло и сладко грозде... Наздраве!”

На 4 февруари в Илинденци ще се проведе празникът на Боговете на виното
5686
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини