Начало » Новини » Страната
25.04.2016 г.

Отчет за заловените бракониери из язовири и реки през април

Контрол

Sinor.bg

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури извършва множество проверки по язовирите и водоемите в  цялата страна за законността на извършвания улов и спазването на забраните за улов. Само през последната седмица са конфискувани 3 250 метра незаконно поставени рибарски мрежи и съоръжения и е заловена близо половин тон незаконно уловена риба. На 20 април, служители от Пловдив са инспектирали по суша и вода на язовир Пясъчник. Открита е хиляда метра хрилна мрежа с големина на окото 100 мм. Уловеният около 150 кг шаран е  върнат в язовира. Съставен е констативен протокол срещу неизвестният извършител.

При нощна проверка на язовир Мандра инспектори от Бургас са иззели близо 70 кг. сребриста каракуда и 900 м. хрилни мрежи. Те са задържани на съхранение в сектор „Рибарство и контрол” – Бургас, а рибата е върната обратно във водата.

На същия язовир е направена проверка и няколко дни преди това, на 14 април, като са намерени 350 метра бракониерски мрежи и 175 кг. сребриста каракуда. Рибата е дарена на социалния патронаж в Бургас, а мрежите задържани.

Инспектори от Габрово са проверил язовир Александър Стамболийски. При обхода на водоема са открити бракониерски хрилни мрежи, поставени в работно положение с дължина 250м.

Мрежите са иззети, а уловената в тях риба е дарена на социално заведение.

Проверка е извършена и на река Янтра в землището на село Кривиня. Намерен е 100 метра найлон без радина с око 80 мм за улов на риба, който е конфискуван.

В Кърджали по сигнал, подаден на телефон 112 в началото на седмицата, инспекторите от Кърджали са извършили съвместна проверка със зоналното жандармерийско управление в Кърджали и сдружение на рибарите в град Кърджали. Заловени са двама нарушители, извършващи бракониерски риболов с мрежи в района на село Соколско на язовир "Студен кладенец".

При проверката лицата са успели да избягат, като са оставили в гората гумена лодка  и хрилна мрежа с дължина 150 м. Лодката е иззета, а хрилната мрежа - унищожена. Съставен е констативен протокол.

При проверка в Кърджали на 19 оприл до блатата на чапловата колония под стадиона на Горубсо е заловен и друг нарушител, който извършва любителски риболов по време на забрана. На лицето е съставен акт за извършено административно нарушение и са иззети въдиците и улова от сребриста каракуда.

Инспекторите от град Бургас са извършили проверки и по море през седмицата с патрулен катер ИАРА 1, като са намерени бракониерски мрежи за калкан с размер на окото 160 мм. и обща дължина 500 м. Мрежите са извадени от водата и задържани.

227 констативни протокола и 13 акта за административно нарушение са съставили инспекторите на ИАРА през предишната седмица.

Иззетата мрежа е с дължина 4 километра. Конфискувани са още риболовни принадлежности, две лодки, един кърмак и един парашут и 6 макари.

Близо 100 кг е иззетата риба, от които 50 кг каракуда, 24 кг шаран, 22 кг платика и 4 кг бяла риба и 2 кг черна балканска мряна.

Инспекторите са издали 91 удостоверения за стопански риболов и 412 билета за любителски риболов.

Отчет за заловените бракониери из язовири и реки през април
6052
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
От 15 април 2024 г. влиза в сила забраната за улов на риба
Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини