Начало » Новини » Страната
28.11.2015 г.

В Благоевград и Плевен свикаха заседания на епизоотични комисии заради бруцелозата

Спешни мерки

Областният управител на Плевен Ралица Добрева свика епизоотичната комисия във връзка с регистрирани положителни проби в град Кнежа за болестта бруцелоза, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в града. По първоначални данни на Българската агенцията за безопасност на храните от четвъртък заразата е установена при 6 говеда. В тази връзка със свое решение Областната епизоотична комисия разпореди набор от спешни мерки с цел ограничаване и ликвидиране на първичното огнище на бруцелоза.

Забранява се придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни към и от територията на Кнежа и те трябва да бъдат спрени от паша. Областната дирекция за безопасност на храните в Плевен ще организира незабавно инвентаризация на такива животни на територията на областта. Те ще бъдат изследвани и поставени под постоянен контрол от официален ветеринарен лекар. Дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата в животновъдните обекти с положително реагирали за бруцелоза животни да бъдат незабавно дезинфекцирани, разпоредиха още от Областната епизоотична комисия.

Епизоотично проучване ще даде информация за източника на инфекцията, като ще бъде проследено придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни от и към гр. Кнежа от 1 януари 2015 г. досега.

Жителите на населеното место ще бъдат запознати с клиничните прояви на болестта и начините за предпазване от заразяване с бруцелоза на животните и хората. Забранява се клането на дребни и едри преживни животни в Кнежа. Собствениците на едри и дребни преживни животни са длъжни да уведомяват официалния ветеринарен лекар д-р Галя Тошева-Пенева за всички случаи на аборти, задържане на плаценти, бурзити, артрити и орхити по животните.

Контролът от страна на областната дирекция за безопасност на храните върху млекопреработвателните предприятия ще бъде засилен, като директорът е разпоредил млякото, добивано от едри и дребни преживни животни в Кнежа и предназначено за лична консумация, да бъде използвано за консумация или за производство на млечни продукти с период на зреене най-малко 60 дни или след преминаване на термична преработка - пастьоризация при минимум 72°С за 15 секунди или при 63°С за 30 минути.

Решението на областната епизоотична комисия, заповедта на областния управител и заповедта на областната дирекция за безопасност на храните в Плевен ще бъдат сведени до знанието на всички общини на територията на областта.

Областният управител на Благоевградска област Бисер Михайлов също свика спешно заседание на епизоотичната комисия за обсъждане не ситуацията с констатираното ново огнище на бруцелоза в село Кочан, община Сатовча, съобщиха от областната администрация, цитирани от „Фокус”. Целта на заседанието бе да се набележат конкретни мерки за справяне със ситуацията, след като в четвъртък стана ясно, че при изпълнението на Държавната профилактична програма за задължителни мерки и борба с болестите по животните е констатирано огнище на заболяването бруцелоза в Кочан, като 22 дребни преживни животни са дали положителен резултат при тестовете. Още тогава бе наложена е забрана за придвижване на животните от и към населените места и бе обявено, че всички животни с положителни проби ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат унищожени в екарисаж.

Д-р Атанас Григоров, главен епизоолог в Областна дирекция за безопасност на храните  в Благоевград, заяви, че стадото се намира извън селото, но не може да даде гаранция, че болните животни нямат допир с други преживни животни в местностите за паша. Като позитив за по-бързото ликвидиране и ограничаване на болестта д-р Григоров посочи, че животните в този период нямат мляко, но опасността остава, тъй като и месото е заразно.

Хранителните млечни продукти, които са произведени в района на село Кочан, ще бъдат унищожени под контрола на Агенция по безопасност на храните. Принудителните мерки на този етап касаят животните в заразеното стадо и млечните продукти, които са произведени от тях. Вече се проучва дали е имало продажби на млечни продукти от село Кочан към други населени места в България. От областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград, предупреждават, че в тази ситуация гражданите трябва да избягват да купуват мляко от улицата или от частни домове. Трябва да се има предвид, че никой не може да гарантира произхода на млякото и то може да идва и от заразения район. Млякото се продава сурово, непастьоризирано и с неясен произход, по този начин, рискът да се разпространи заболяването се увеличава драстично. Предприятията, които изкупуват мляко и месо в региона, са уведомени за затягане на контрола и мерките за безопасност.

За служителите, които работят в огнищата на заразата са предоставени защитни облекла, тъй като в Кюстендил вече има трима заболели вследствие на работата си в такава среда. От Регионалната здравна инспекция обаче потвърдиха, че към настоящия момент няма болни хора от бруцелоза в района на Благоевград и Кочан.

Общопрактикуващите лекари ще бъдат уведомени и ще бъде изготвена брошура за информиране на населението, МВР ще съдейства за ограничаване придвижването на животните. С цел предотвратяване на проникването и разпространението на болестта на територията на други населени места от област Благоевград от вчера започна прилагане на всички мерки, описани в заповедта на областния управител.

Според главния епизоолог на областта заразата е тръгнала от закупено животно, чийто произход обаче все още не е установен. Работата по изясняването на ситуацията продължава.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева коментира пред „Фокус”, че не разполага с конкретна информация защо се е появило огнището на бруцелоза в благоевградското село Кочан. „Но то няма как да не се е появило, ако няма нарушение на част от мерките, които се вземат при установяване на първо подобно заболяване. В района през  лятото имаше такава болест. Ако допуснем, че някой е решил, че може да се спаси от това заболяване, да не загуби стойността на болните животни, да ги изведе за пазар, за паша, се получават подобни неща“, посочи Танева.

Тя заяви, че има съмнение и установяване за нерегламентиран внос на животни от съседни страни. „При такива случаи има риск. Когато се установяват такива случаи, най-важното е всички засегнати лица, които трябва да прилагат тези мерки, да ги приложат стриктно, защото всяко заобикаляне означава риск от последващо разпространение на болестта и зараза на хората“, допълни земеделският министър.

Бруцелозата е бактериална инфекциозна болест - зооноза, която се предава на хората директно или индиректно от болни животни, главно домашни преживни животни и свине. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на зараза. Често протича като остро респираторно заболяване, но клиничната картина може да е много разнообразна. Инкубационният период на заразата е до 50 дни. Болестта не се предава от човек на човек.

В Благоевград и Плевен свикаха заседания на епизоотични комисии заради бруцелозата
5071
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Шест животни, месодайна порода ще бъдат умъртвени
Откриха бруцелоза в кравеферма в село Крайново
Въведени са предпазни мерки още при възникването на подозрения в млечна ферма
Франция потвърди случай на бруцелоза по говедата
БАБХ
Бруцелоза пламва повторно в един и същи двор в Кюстендилско
Преглеждалият животните във Вуково ветеринар е приет в Инфекциозна болница в София
Първи случай на заразен с бруцелоза в Кюстендилско
Съвети от здравното министерство
Как фермерите могат да се предпазят от бруцелоза
Болестта е пренесена чрез закупени ярета от Гърция
Откриха огнище на бруцелоза у кози в Сливенско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини