Начало » Новини » Коментари
07.09.2015 г.

Как селският туризъм съживява селата около Разлог

В Бачево има три конни бази, а къщите за гости направо се роят

За конкуренцията между Банско и Разлог в областта на туризма е писано много. Този път думата ни е за плюсовете на тази конкуренция, или по-точно за пробуждането на онази здравословна инициативност сред предприемачите, която би съживила не едно и две български села. Пример за това е разложкото село Бачево, жителите на което преди десетина години не са и подозирали, че ще станат търсена туристическа дестинация. Днес там успешно действат три конни бази, а селските къщи за гости с всяка година се увеличават, за да посрещат любителите на природата от България и чужбина. И забележете - всяка година тези туристи с удоволствие се връщат по тези места.

Безспорното предимство на Бачево е местоположението му между удивително красивите Рила и Пирин. Другият магнит за посетителите е близостта до Банско, Добърско и многобройните места с богата история и култура, които се намират в региона.

Самото селце е разположено на южния склон на Рила, с невероятен изглед към величествения Пирин. Затова и планинарските маршрути в околността са многобройни.

Днес Бачево е сред малкото български села, в които населението не се топи, напротив – детската градина и училището са пълни с малчугани. И нещо още – на младите хора от големите градове им харесва, а някои от тях откриват тук и своя любим бизнес.

Като близначките Надя и Ваня Попови, за които конната езда е страст, наследена от баща им Филип (от гръцки конелюбец). Преди десетина години заедно с родителите си те ударно се включват в семейния бизнес, въпреки че професиите и на двете са твърде далеч от управлението на конна база - Надя е графичен дизайнер, а Ваня – социолог. Любовта към конете обаче си казва думата. 

Началото на бизнеса е поставено през 2006 г. само с един кон, малка къщичка за семейството и навес за коня. Днес в конната база има 20 расови ездитни животни, някои от които често участват и в национални състезания.

От две години към базата е изградена и малка хотелска база, финансирана със средства по програмата за развитие на селските райони. Подготовката на проекта е отнел близо 4 години не само заради трудностите по осигуряване на необходимите документи, но и заради временното прекратяване на приема по мярката за селски туризъм, припомня бащата Филип.

Желанието да разширят бизнеса видимо си е казало думата, защото Филип не се отказва и през 2012 г. семейството успява да изгради новата хотелска база и да модернизира помещенията за конете. Въпреки че сериозна сума от проекта се финансира от европейските фондове, семейството взима заем, който ще обслужва поне 10 години.

Хотелът се намира точно под връх Русалиите, който отстои на четири часа планинарско ходене, затова и получава неговото име.

Днес базата почти изцяло се управлява от Надя и от баба й Димка, експерт по вкусни разложки ястия и гозби. Останалите членове от семейството се занимават и с друг бизнес, затова не са постоянно на линия.

А колкото до втората близначка Ваня, засега временно се е оттеглила в Аляска. Не защото не обича „Русалиите”, а защото след една студентска бригада в САЩ се залюбва с момче от северния континент, с когото сега са щастливи съпрузи. И понеже все още не са решили окончателно къде ще се установят, затова и Ваня е пестелива в обещанията си. Хубавото е, че и за съпруга Джейсън Бачево и конната база се оказват любимо място и когато с Ваня са в България, винаги помага с удоволствие в обслужването на гостите.

За десетте години от съществуването на базата предприемачите преминават през доста трудности. След кризата от 2008 година напливът от туристи рязко спада и това се отразява на приходите.

„Когато купихме първите четири кончета, просто не разбирах по какви канали хората се информираха за нас и идваха да пояздят”, припомня си Надя.

След кризата обаче бизнесът остана в застой и едва отскоро се усеща леко раздвижване. Проблемът е, че за разширение на стадото стопаните разчитат повече на естествения подбор, като сами отглеждат жребчетата, вместо да купуват нови коне.

Именно грижата за животните надделява в избора на професия и това особено силно важи за Надя. Ако поне за малко я послушате как разказва за майчинския инстинкт у кобилите при отглеждането на жребчетата, веднага ще разберете защо това съвременно момиче е избрало животните и ездата пред професията на графичен дизайнер.

Не, че компютърните умения не й служат, напротив – всички рекламни брошури минават през нейниоте ръце. Но явно връзката с природата и любовта към всички всяко живо същество е това, което „закотвя” младото момиче в полите на Рила.   

Освен ездата фирмата предлага и туристически маршрути до близки и далечни дестинации, които в района са в изобилие. Според желанието на клиентите се организират конни преходи до Рилския манастир, Пирин или до съседните рилски върхове, по чиито поляни през пролетта и лятото туристът може да се наслади и на великолепните аромати на билки и други планински растения.

Стратег във фирмата явно си оставя бащата Филип, който като инженер по образование, има намерение в бъдеще да построи тенис корт, а защо не и минерален байсен. В околностите на „Русалиите” има много лечебни извори, които след съответното разрешение би могло да се използват, така че базата да получи още един притегателен елемент за туристите.

Явно интересите на семейство Попови са твърде разнопосочни, което е плюс за развитието на бизнеса. И това се споделя от останалите жители на Бачево, които за последните години са оценили инициативността на предприемачите и днес черпят от техния опит.

Неслучайно по старата програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. местната инициативна група от Разлог е одобрила и немалко проекти, свързани със запазване на местните традиции и култура в цялата община. Само в Бачево освен „Русалиите” получател на евросубсидии по селската програма е и втората конна база.

В селото действа и Сдружение за изкуство и култура Ортосия (ORTISIA), което има за цел да разпространява сред децата и младите хора разложкия фолклор и народни обичаи. Освен двете мъжки фолклорни групи за двугласно мъжко пеене, типично за пиринско-разложкия край, в читалището има женска фолклорна група, два танцови състава, единият от които е детски, обяснява Ива Попова, секретар на читалището в Бачево.

От тази година горяма част от младите хора в региона са започнали земеделие и като млади фермери, което е допълнителен стимул за развитието на региона. Очакванията са чрез новото европейско финансиране селата от общината да се засилят икономически, което би върнало част от емигрантите, напуснали страната през последните години.

Екатерина Стоилова   

Как селският туризъм съживява селата около Разлог
20616
 

Последни материали
Виж
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Свързани материали
Виж
ЮЗДП
Точно след празниците няма спирачка за незаконната сеч край Разлог
ИАРА
Нови проверки на язовирите „Рабиша” и „Мандра”
ЮЗДП
Спрян е незаконен превоз на дървесина в района на Невестино
WWF опазва дивите животни
Еколози подготвят нов доклад за нелегалната сеч
Проверка на ЮЗДП
Дървосекачи, засечени с незаконен товар, плашат горски с резачки
Контрол
Уволнени са горски за незаконен превоз на дърва за огрев в Гърмен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини