Акарите нападат всички растения, но нанасят сериозни вреди по културните. Тези миниатюрни паякообразни са всеядни (полифаги), за разлика от монофагите. У нас се срещат два вида - обикновеният паяжинообразуващ и атлантическият акар, които се развиват при сходни условия. Те повреждат най-много доматите, пипера, дините, пъпешите, краставиците, патладжана и фасула. В оранжериите вредят по краставиците, пипера и доматите. Акарите обитават долната страна на листата, която постилат с фина паяжина. С помощта на устните си органи те пробиват епидермиса и смучат сок и хлорофилни зърна. В самото начало повредата се забелязва като малки белезникави или бледожълти петънца. Но по-късно постепенно петънцата започват да се сливат и се образуват по-големи, които обхващат целия лист. Повредените листа придобиват мраморен вид, а силно пострадалите изсъхват. Нападнатите растения започват да отслабват, добивите намаляват и качеството на продукцията се влошава. Понякога растенията може и да загинат. Повредите са много опасни, когато температурите са високи, а влажността в почвата е ниска.
Как да разпознаете повредените растения?
Доматовият акар напада и поврежда доматите, пипера, картофите, патладжана, петунията, татула и други видове от сем. Картофови. Той смуче сок от надземните части нa растенията и предпочита младите плодове.
При доматите мястото на повредата е с кафяв цвят, а целите растения придобиват ръждивокафяв цвят. Силно повредените листа могат да окапят, а по стъблата се образуват надлъжни кафяви ивици.
При силно нападение тъканите на патладжана също покафеняват, а листата се променят така, че приличат на повредени от хербициди. Силно нападнатите плодове могат да се напукат, а по повърхността им се образува мрежа от малки пукнатини с ръждивокафяв цвят. Растенията загиват, когато връхните им части са силно повредени.
При картофите доматовият акар предизвиква изоставане в растежа на растенията и намаляване на броя и размерите на клубените. Понякога, когато нападението е много силно, картофите могат и да загинат.
Как да ги обезвредим?
Борбата с акарите е трудна, защото неприятелите бързо развиват резистентност към използваните препарати. Това налага непрекъснато редуване на продукти с различни активни вещества. Подходящи акарициди са каскейд 5ЕК - 0,1 на сто, Би-58 - 0,1% с карантинен срок 21 дни, Санмайт 20ВП - 0,05-0,075% с карантинен срок 7 дни при зеленчуци и 21 при овощни, Енвидор 240СК - 40 мл/дка с карантинен срок 14 дни, Ниросан 5ЕК - 0,06% с карантинен срок 3 дни при зеленчуци и 30 при овощни, Ортус 5СК - 0,05% с карантинен срок 3 дни при зеленчуци и 15 при овощни, и др./fermera.bg