Начало » Новини » Страната
04.04.2011 г.

Българска комедия на ужасите

Кадровите скандали и злоупотребите в държавните фондове пречат на България да усвоява така необходимите й европейски пари. В своя коментар Антоанета Пунчева се спира на темата

Държавният фонд „Земеделие” е непресъхващ извор на новини, които трудно ще определим като „ресорни”, те повече прилягат на криминалната хроника. Ако не ставаше дума за структурни фондове, те можеха директно да попадат в хумористични рубрики. След латино сагата с бившия шеф на фонда Калина Илиева – нейната фалшифицирана диплома и истинска, но укривана бременност, гръмна нов скандал. Изпълнителният директор (само допреди дни) Светослав Симеонов изтъргувал – според СДС – ръководния си пост срещу мълчание за натиска, който му бил оказвал земеделският министър Найденов в полза на проекти на пет фирми. Вчера Симеонов твърдеше, че подписът под писмото е негов, но то било писано в „доста сложен период”, а днес подхвана друга песен: че в деловодството на фонда няма такова писмо, съдържанието е сменено и т.н...

Според кореспонденция, водена в края на юли 2010 г., служители на земеделското министерство и фонд "Земеделие" активно са се топили едни други за нередности. Писмото на Симеонов до Илиева и нейното - с исканите от него обяснения – носят един и същи входящ номер. Бившата шефка на фонда поискала обяснения от своя подчинен за сигнали срещу него, получени при министъра Найденов. Симеонов – в отговора си още същия ден, разказал за упражняван натиск върху работата на фонда и конфликт на интереси. В писмото споделил, че "многократно" е получавал обаждания от кабинета на министър Найденов да дава предимство на проблемни проекти. И още: че заради отказите си да участва в схемата, „ресорният зам.-министър на земеделието Светла Боянова била блокирала работата на фонда”. Илиева пуска сигнал до прокуратурата с молба да провери компаниите. Тя се прочу – за добро и лошо – с множеството си сигнали до прокуратурата и Европейската служба за борба срещу измамите ОЛАФ за злоупотреби във фонда.

Страх лозе пази

Симеонов сега признава в медиите, че е написал онова писмо под заплахи и страх от 20 и няколко-годишната шефка на фонда. След репортерски натиск той уточнява, че става дума за „брутални сцени с крясъци” от страна на Илиева. Тогава тя водела война с министъра, а Симеонов се оказал на пътя на куршумите. Затова и написал писмото – под диктовка - и го подписал. Ако не в друго, бившият вече изпълнителен директор на Фонд „Земеделие” може да бъде укорен в малодушие, липса на елементартно мъжество, а и не става ясно кога лъже. Тия качества обаче са били удобни някому, щом в деня на освобождаването си от поста е изпратен като аграрен аташе на България в Брюксел.

„Смяната на един документ с друг не е сложно нещо", казва Румен Христов, зам.-председател на СДС, но „бързата реакция на замеделския министър означава, че има нещо в цялата история.” Медиите припомнят „случая” Светла Боянова, зам.-министър на земеделието, при която има тревожни факти за конфликт на интереси - съпругът й от години е шеф на отдел "Правен" във фонд "Земеделие", а самата тя е била изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители. Тия обвинения с лека ръка биват отхвърляни като „предизборни”.

За мястото на досегашния изпълнителен директор на фонда бе избран Румен Порожанов - до четвъртък началник на кабинета на вицепремиера и финансов министър Дянков. Новият шеф на фонд "Земеделие" бил „факир по публични финанси”. Порожанов и преди е бил канен да седне в стола на Илиева, но поставял условието за изцяло нов екип от заместници. Това искане сега ще бъде изпълнено.

Още по-бившият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев в периода 2001-2007 г. е работил за бившата Държавна сигурност под псевдоним Екрем. След като беше сменен от поста, Друмев бе арестуван, разследван и осъден първоначално на три години условно за сключване на неизгодни сделки, причинили щети за 482 хил. лева. През юли 2010 г. Софийският градски съд намали условната му присъда на две години.

Шеги и закачки

Сега от СДС и БСП искат оставката на земеделския министър Мирослав Найденов . „Тече разследване и поне докато трае то, аграрният шеф трябва да бъде отстранен от поста си”, заяви шефът на СДС Мартин Димитров. Найденов започна изявлението си в Народното събрание в петък с думите “Подадох оставка!“, след което стана ясно, че си прави първоаприлска шега.

Според експертите до 2013 г. страната ни трябва да усвои над 3 млрд. евро, а досега са договорени едва около 1 млрд. лева. "Не може да разчитате твърде дълго на институции, които не дават резултати в усвояването на европейски средства. Твърде скъпо е, защото се губят европари" - това каза председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Данута Хюбнер, бивш еврокомисар по регионална политика в предходния състав на ЕК, на кръгла маса в Министерски съвет през седмицата.

"Не се бавете, вървете бързо, някои от нас могат и да ходят, но вие категорично трябва да тичате с висока скорост. Вие се присъединихте по-късно. Предизвикателствата пред вас са по-големи и затова трябва да направите повече. Не гледайте на Европа само като източник на финансиране. Европа би могла да бъде и един капитал в модернизацията на вашето общество”, каза още Хюбнер.

Като начало ще е добре поне да не тичаме на тъмно – в лепкавия мрак на злоупотребите и конфликтите на интереси в магнетичните структурни фондове./dw-world.de
Автор: А. Пунчева, Редактор: А. Андреев

Българска комедия на ужасите
7520
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини