Начало » Пазари » Зърно
09.12.2009 г.

ПРОЕКТ НА ЗАКОНА ЗА БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПРЕРАБОТВАТЕЛИ НА ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1.(1) Този закон урежда устройството, организацията и дейността на браншовите организации на земеделските производители и на преработвателите на земеделска продукция на територията на Република България.
(2) Браншовите организации на земеделските производители и преработватели на земеделска продукция са юридически лица с нестопанска цел, които се учредяват, регистрират, управляват, преобразуват и прекратяват по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, и осъществяват дейност в частна или обществена полза.

Чл.2. Този закон има за цел:
1. Идентифициране на браншовите организации на производителите и преработвателите на земеделска продукция;
2. Подпомагане сдружаването на производителите и преработвателите на земеделска продукция;
3. Регламентиране на взаимоотношенията между видовете браншови организации, държавата и общините.


Чл.3.(1) Браншовата организация извършва своята дейност при спазване на закона, въз основа на своя устав и в изпълнение на решенията на своите органи на управление.
(2) Браншовата организация на земеделските призводители не може да нарушава самостоятелността на своите членове или на друга браншова организация.

Чл.4.(1) Наименованието на браншовата организация трябва да съдържа ясно означение, че представлява обединение на членове на браншови принцип, както и да не въвежда в заблуждение и да не накърнява добрите нрави.
(2) Наименованието на браншовата организация се изписва на български език и може да бъде допълнително изписано на чужд език.

Глава втора
БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Чл.5.(1). Регистрираните земеделски производители и преработвателите на земеделска продукция могат свободно и доброволно да се сдружават в браншови организации едновременно на производствен и регионален принцип.
(2). За регион по предходната алинея се приема обхвата на съответната Областна дирекция „Земеделие”, където са регистрирани земеделските производители, съответно където се намират производствените съоръжения на преработвателите на земеделска продукция.
(3) В един регион може да има повече от една браншова организация на определен производствен принцип.

Чл.6.(1) Не могат да бъдат членове на браншова организация на земеделски производители лица, които не са регистрирани като земеделски производители по смисъла на Наредба № 3 от 29 януари 1999г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.
(2) Не могат да бъдат членове на браншова организация на преработватели на земеделска продукция лица, които не са регистрирани преработватели по смисъла на чл. 12 от Закона за храните.

Чл.7. Член на браншова организация не може да бъде по едно и също време член на друга браншова организация, образувана на съшия производствен и регионален принцип, като тази в която той членува.

Чл.8. На ръководна длъжност в орган на управление на браншова организация, осъществяваща общественополезна дейност, не може да бъде назначавано физическо лице, което:
1. участва в управлението на друга браншова организация, осъществяваща частна дейност;
2. работи по трудово и/или служебно правоотношение в държавна и/или общинска администрация;
3. в качеството му на физическо лице производител и/или преработвател на земеделска продукция или орган на юридическо такова, при извършване на своята дейност е извършил три или повече административни нарушения за една календарна година, установени с влезли в сила Наказателни постановления.

Чл.9. Браншовите организации:
1. подпомагат, насърчават, представляват и защитават интересите на членовете си пред държавната, общинската администрация и пред други организации;
2. поддържат регистър с база данни на членовете на организацията и високо квалифицирани експерти в съответната област;
3. съдействат на членовете си за развитие на тяхната дейност чрез оказване на услуги, подпомагане установяването на делови връзки, популяризиране на техните възможности, продукти, услуги и др.;
4. набират и предоставят стопанска и друга информация на своите членове за подпомагане на тяхната дейност;
5. съдействат за спазването на добрите търговски практики и правилата за лоялно пазарно поведение в бранша;
6. могат да организират и провеждат професионално обучение , квалификация и преквалификация и да издават документи за професионална правоспособност, съобразно действащите нормативни актове;
7. съдействат за повишаване на професионалното равнище на заетите в бранша, за създаване на здравословни и безопасни условия на труд и екологически чиста работна среда;
8. оказват съдействие за доброволно уреждане на възникнали спорове в бранша между членовете си;
9. сътрудничат със сродни организации в страната и чужбина и участват в дейността на европейски и други международни органи и организации;
10. участват в регионални, национални и международни проекти и програми;
11. извършват други дейности, съгласно своя устав, непротиворечащи на закона и добрите нрави.

Глава трета
НАЦИОНАЛНИ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Чл.10. Браншовите организации се обединяват в национални браншови организации, организирани въз основа на следните производствени принципи:
1. Бранш – „Зърнени култури”;
2. Бранш – „Енергийни, технически и лечебно-етерично-маслени култури”;
3. Бранш – „Плодове, зеленчуци, гъбарство и цветя”;
4. Бранш – „Лозарство и винарство”;
5. Бранш – „Говедовъдство”;
6. Бранш – „Овцевъдство”;
7. Бранш – „Птицевъдство и зайцевъдство”;
8. Бранш – „Свиневъдство”;
9. Бранш – „Пчеларство, бубарство и преработка на пчелни продукти”;
10. Бранш – „Семепроизводство и посадъчен материал”;
11. Бранш – „Преработка на растителна продукция”;
12. Бранш – „Хлебопроизводство и сладкарство”
13. Бранш – „Преработка на мляко и млечни продукти"
14. Бранш – „Преработка на месо и месни продукти”.

Чл.11.(1) Всяка една национална браншова организация се регистрира като юридическо лице с нестопанска цел по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.
(2) В един и същи бранш, посочен в чл.10, може да има повече от една национална браншова организация.
(3) На ръководна длъжност в орган на управление на национална браншова организация, не може да бъде назначавано физическо лице, което:
1. участва в управлението на друга браншова организация, включително национална;
2. работи по трудово и/или служебно правоотношение в държавна и/или общинска администрация;
3. в качеството му на физическо лице производител и/или преработвател на земеделска продукция или орган на юридическо такова, при извършване на своята дейност е извършил три или повече едминистративни нарушения за една календарна година, установени с влезли в сила Наказателни постановления.

Чл.12.(1). Членове по право във всяка една от националните браншови организации са всички браншови организации, съгласно техния производствен принцип.
(2). Член на национална браншова организация може да бъде единствено браншова организация.

Чл.13.(1) Национална браншова организация е тази, която е образувана от седем или повече браншови организации.
(2) Една браншова организация може да бъде член само на една национална браншова организация.

Чл.14. Националните браншови организации, освен правата по чл.9 имат и следните права:
1. участват в разработването на стандарти и технически изисквания към продуктите в бранша, гарантиращи добри производствени практики, чрез съответствието им с европейски и международни стандарти;
2. сътрудничат със сродни организации в страната и чужбина и участват в дейността на европейски и международни органи и организации.

Чл.15.(1) В случаите, когато поради спецификата на производството, или поради липсата на достатъчен брой регистрирани земеделски производители и/или собственици на регистрирани по смисъла на чл. 12 от Закона за храните обекти за преработка, не могат да се образуват седем браншови организации, които да образуват национална браншова организация, за такава организация се приема сдружението на всички производители и/или преработватели в съответния бранш, посочен в чл.10.
(2) Национална браншова организация, сформирана по предходната алинея се регистрира по реда определен в чл.11, ал.1.
(3) Когато отпаднат основанията в ал.1, съответната национална браншова организация следва да се пререгистрира съгласно разпоредбите на настоящия закон в срок до 6 месеца от отпадане на съответното основание.

Чл.16. Всяка ново регистрирана браншова организация, в срок до 2 месеца от своята регистрация подава заявление за членство до съответната национална браншова организация, съгласно своята производствена принадлежност.
(2) В случаите, когато няма създадена национална браншова организация в някой от браншовете, посочени в чл.10 или ако новообразуваната браншова организация не желае да членува в съществуващата национална браншова организация, то тя може свободно да се сдружи с други браншови организации на същия производствен принцип и да създаде нова национална браншова организация.
(3) Когато в един бранш има създадена повече от една национална браншова организация, всяка ново регистрирана браншова организация сама избира в коя национална браншова организация да членува, съгласно своята производствена принадлежност.
Глава четвърта
НАЦИОНАЛНО ПРИЗНАТИ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Чл.17. Националните браншови организации се обединяват в една национално призната браншова организация за всеки един от браншовете посочени в чл.10.
(2) Всяка новорегистрирана национална браншова организация е член по право на създадената национално призната браншова организация и подава молба за членство в срок до един месец от своята регистрация като национална.
(3) Член на национално призната браншова организация може да бъде единствено национална браншова организация.

Чл.18. Национално признатите браншови организации са юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.

Чл.19.(1) В случаите, когато в един от браншовете, посочени в чл.10 има само една национална браншова организация, то тя се признава за национално призната браншова организация.
(2) Когато в един от браншовете, посочени в чл.10 има регистрирани две национални браншови организации, които немогат да сформират юридическо лице с нестопанска цел по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, двете национални браншови организации и министъра на земеделието и храните подписват тристранно споразумение, с което уреждат техните права и задължения по отношение на националната им представителност.
(3) Тристранното споразумение по предходната година се подновява ежегодно и има сила до появяването на основание за регистрация на национално призната браншова организация в съответния бранш.

Чл.20. Национално признатите браншови организации, освен правата по чл.9 и чл.14 имат и следните права:
1. подпомагат, насърчават, представляват и защитават интересите на членовете си пред държавната и общинската администрация и пред други организации;
2. участват в работните групи, към Министерство на земеделието и храните при разработване на нормативни актове;
3. да получават информация, свързана с производствената дейност на съответния бранш;
4. представляват земеделските производители пред Министерство на земеделието и храните с право да сключват споразумения, съглашения и други документи, разпоредбите на които са задължителни за всичките им членове.

Чл.21. Национално признатите браншови организации се задължават ежемесечно да предоставят на Министерство на земеделието и храните информация, свързана с производствената дейност на съответния бранш.

Глава пета
ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ
Чл.22. Браншовите организации, националните браншови организации и национално признатите браншови организации взаимодействат с Държавата и Общините съгласно тяхната компетентност.
Чл.23.(1). Държавата и Общините с решение на Министерски съвет, респективно с решение на съответния Общински съвет могат да възлагат на браншови организации упоменати в чл.22, които са дали съгласие и отговарят на законово определени изисквания, изпълнение на свои функции.
(2). Правата, задълженията и всички други условия касаещи възлагането на функции по предходната алинея подробно се описват в решението на Министерски съвет, респективно в решението на съответния Общински съвет.
(3). Държавата, респективно съответната Община упражняват контрол върху съответните браншови организации, като при нарушение отнемат предоставените им по предходната алинея функции без право те да им бъдат възлагани отново.

Чл.24.(1). Право да представляват земеделските производители пред Държавата, респективно Министерство на земеделието и храните имат само представителите на Национално признатите браншови организации.
(2). Всяка една от национално признатите браншови организации определя по един свой постоянен представител, който при необходимост да взаимодейства с Министъра на земеделието и храните. При възникване на въпроси от особена компетентност, представителя на съответната национално призната браншова организация взема становище на други свои членове и/или външни експерти.


Глава шеста
РЕГИСТРИ НА БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Чл.25.(1) Министерство на земеделието и храните поддържа регистър на всички национални браншови организации.
(2) Всяка една национална браншова организация в срок до един месец от регистрацията си, подава в Министерство на земеделието и храните заявление за вписване в регистъра на националните браншови организации.
(3) Към заявлението по предходната алинея се прилага:
1. препис от съдебните решения по регистрацията;
2. удостоверение за актуално състояние по регистрацията, издадено от съда по регистрацията;
3. копие на удостоверението за вписване в централния регистър при Министерството на правосъдието;
4. правилата и редът за извършване на общественополезна дейност;
5. списък на своите членове;
3. списък на членовете на своите членове.

Чл.26. В срок до четиринадесет работни дни, министъра на земеделието и храните или упълномощено от него лице издава удостоверение на съответната браншова организация, че отговаря на критериите за национална браншова организация по смисъла на настоящия закон.

Чл.27.(1) Министерство на земеделието и храните поддържа регистър на национално признатите браншови организации.
(2) Всяка една национално призната браншова организация в срок до един месец от регистрацията си, подава в Министерство на земеделието и храните заявление за вписване в регистъра на национално признатите браншови организации.
(3) Към заявлението по предходната алинея се прилага:
1. препис от съдебните решения по регистрацията;
2. удостоверение за актуално състояние по регистрацията, издадено от съда по регистрацията;
3. копие на удостоверението за вписване в централния регистър при Министерството на правосъдието;
4. правилата и редът за извършване на общественополезна дейност;
5. списък на своите членове.

Чл.28. В срок до четиринадесет работни дни, министъра на земеделието и храните или упълномощено от него лице издава удостоверение с което признава съответната браншова организация за национално призната.

Чл.29. Националните и национално признатите браншови организации са длъжни в срок до един месец от настъпване на промяна в обстоятелствата, подлежащи на вписване в регистрите по чл.25 и чл.26 да уведомят министерство на земеделието и храните.

Глава седма
ПРОДУКТОВИ БОРДОВЕ

Чл.30. Продуктовите бордове по смисъла на настоящия закон са между професионални сдружения на производители и преработватели на земеделска продукция, които се създават за развитие на земеделието, подобряване качеството на земеделската продукция, защита и контрол на произхода и автентичността на произвежданите и търгуваните земеделски продукти.

Чл.31. Продуктовите бордове се регистрират като юридически лица с нестопанска цел по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§1. По смисъла на настоящия закон „бранш” е стопанска дейност по една или няколко позиции на националната класификация на икономическите дейности, утвърдена по реда на Закона за статистиката, която се упражнява от неограничен кръг лица и се характеризира с трайни специфики, основани на нейния предмет, методи, място и традиции при осъществяването, чрез които тази дейност може да бъде отличена от всяка друга дейност.
§2. Регистрираните до датата на влизане в сила на настоящия закон браншови организации се пререгистрират в срок до една година, съгласно неговите разпоредби.
§3. Разпоредбите на настоящия закон не се прилагат по отношение на сдруженията на производители и преработватели на риба и аквакултури и сдружения на водоползватели.

ПРОЕКТ НА ЗАКОНА ЗА БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПРЕРАБОТВАТЕЛИ НА ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ
9726
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини