Начало » Важно за фермера » Пчеларство
27.11.2008 г.

ВАРОАТОЗА - III

ПРИЗНАЦИ

Вароатозата няма ясно изразени и характерни само за нея клинични признаци. Тя протича бавно и поради това разпознаването й в условията на пчелина среща известни трудности. В началото на инвазирането пчелното семейство не проявява изменение в своето развитие и продуктивност. През първите две години след заразяването на пчелното семейство бавно се увеличава опаразитеността на пчелите. При силно опаразитено семейство в края на лятото и началото на септември се наблюдава загиване на ларвите, какавидите, на някои нежизненоспособни пчели и търтеи (уродства). Такива пчели излизат от кошера, пълзят пред прилетната дъска по тревата. Те имат скъсени коремчета или изкривени криле. На диагностичната площадка пред прилетната дъска не винаги се виждат изнесени от пчелите какавиди с подобни уродства. При търтеите не се констатира полова потенция вселдствие на което много майки остават неоплодени. Броят на пчелите намалява, а останалите млади пчели са силно опаразитени. Някои семейства напускат през есента кошера и често биват откривани като роеве през септември-октомври. Зазимените такива пчелни семейства не са спокойни, поддържат сравнително висока температура и образуват плътно зимно кълбо.

През август и през есента при силна инвазия акарите навлизат и в откритото пило. Тогава пораженията често наподобяват признаците на европейски или американски гнилец. Капачетата са хлътнали и имат отвори с неправилна форма с бял кант (следи от дефекацията на акарите). Загиналите ларви издават неприятна гнилостна миризма, лесно се изваждат от килийките. Понякога се наблюдава изпадане на ларвите от килийките вследствие на силно дразнене от женските акари.

ДИАГНОЗА НА ВАРОАТОЗАТА

Диагностицирането на вароатозата се осъществява чрез три главни способа:

- на пчелина – чрез клинично оглеждане състоянието на пчелните семейства през пролетта, лятото и есента и чрез използване на ВМП и други химически вещества.

- чрез изследване в лабораторни условия на проби от пчели, пчелно пило и отпадъци от дъното на кошера.

МЕРКИ ЗА БОРБА

За лекуване на заболелите от вароатоза пчелни семейства ВМП се прилагат под формите на опушване, мъглуване, напръскване, поръсване, накапване и чрез контактно действие.

Ефективността на всички ВМП в настоящо време е в границите на 80 до 95 %, поради което тяхното основно действие се заключава в намаляване на броя на паразитите в семейството, а не в пълната му санация.

Лекуването на вароатозата се извършва най-често в ранна пролет, в края на лятото и през есента.

СЪВРЕМЕННИТЕ ПРОТИВОВАРОАТОЗНИ ВМП СА СЛЕДНИТЕ:

1. ВМП, прилагани чрез опушване. Към тях спадат Фолбекс ВА под формата на ивици с а.д.в. бромпропилат; Варостат А, Варостат Ф, Родовар и др., с а.д.в. амитраза.

2. ВМП, прилагани чрез напръскване. Типичен представител на тези ВМП продукти е млечната киселина.

3. ВМП, прилагани чрез накапване. Към тези ВМП спадат: Перицин под формата на гранули и Ценафикс, съдържащи а.д.в. кумафос и Апитол с а.д.в. цимазол.

4. ВМП, имащи контактно действие. Те се прилагат чрез влагане на а.д.в. на ВМП в контактни ивици, изработени от дърво или пластмаса с продължително действие (45 дни). Към тях спадат Варостоп и Байварол с а.д.в. флумитрин, Апистан с а.д.в. флувалинат, Варотом и др.

5. ВМП, които действат чрез изпаряване. Летливите вещества, съдържащи се във ВМП от тази група се използват в течна форма върху материали, които лесно попиват течности, смесени с инертен носител и директно в кристална форма.
Тази форма на приложение на ВМП се утвърди като най-подходяща.

С успех за борба срещу вароатозата се използват: Тимол, който се прилага по два начина: чист тимолов прах, или смес от равни части тимал и пудра захар се поръсва във всяко междурамие; Тимол, поставен в тензухена торбичка (10-15 грама) върху дъното на кошера за по-дълъг период; Биологичен ВМП Екостоп-плочка (тимол 5 грама и ментолово масло 2 мл); Апилайф ВАР (тимол и още три компонента); Тимосет на базата на тимол; Апиквард, също на базата на тимол. Акарицидното действие на ВМП на базата на тимол е в продължение на 45 дни. Те убиват не само акарите, намиращи се върху пчелите, но и излюпващите се и тези, които са в пилото. Предимството им пред останалите ВМП, е че не се натрупват остатъчни вещества в пчелните продукти. Същото се отнася и за ВМП Варостоп.

Тук се отнася и химичния продукт мравчена киселина, с която е напоена талашитена или друга плоскост.

С променлив успех се използват самостоятелно и различни етерични масла, лекарствени и други растения, които чрез отделяните от тях етерични масла, цветовете, листата или стеблата им действат отблъскващо (репелентно) или подтискащо на акарите.

За обезпаразитяване на семействата от вароатозата се прилагат готови форми (аерозоли и др.) или сокове, пудри, брашна, приготвени непосредствено преди употребата от пчеларите. На дъната на кошерите се поставят предварително акароуловители.

С тези средства пчелите могат да се лекуват през целия активен сезон, дори по време на главните пчелни паши (май-юли), при температури на околната среда не по-ниски от 12-14 С.

За борба срещу вароатозата се прилагат следните растения: градински чай, мащерка, анасон, мента, бяла бреза, копър, салим, риган, кориандър, свеж сок от стебла на цъфтящи домати, багулник, пелин, хисоп, вратига, смрадлика, черен бъз.

В нашата страна се използва за борба срещу вароатозата, екологично чистия биологичен ВМП от растителен произход Екостоп-плочки, производство на фирмата “Примавет-София” ООД.

МЕХАНИЧНО-БИОЛОГИЧНИ МЕТОДИ ЗА БОРБА С ВАРОАТОЗАТА

Към тях се отнасят: методът на строителната рамка; създаване на нови пчелни семейства върху пити без пило с оплодена или неоплодена пчелна майка; създаване на нови пчелни семейства със зрял маточник; създаване на нови пчелни семейства върху пити с яйца и създаване на нови пчелни чрез налитене с майка или маточник. Тези методи, макар и трудоемки, намаляват чувствително опаразитяването на пчелните семейства от вароатозния акар.

ФИЗИЧНИ МЕТОДИ ЗА БОРБА С ВАРОАТОЗАТА

През 70-те години на ХХ-ти век в Русия, Япония и други страни за борба с вароатозата се използва термотерапия, чрез обработване на пчелните семейства с повишена температура в определени граници и време.

Тези особености налагат третиранията на пчелното семейство с ВМП да се извършват:

- рано напролет, когато в пчелните семейства няма големи площи от пило и повечето от женските акари се намират върху пчелите.

- През лятото – в края на юли или началото на месец август, когато майките са силно ограничени, площите с пчелно и търтеево пило (ако има такова) са малки.

- През есента – от средата на месец септември до началото на месец октомври, когато площите с пчелно пило прогресивно намаляват.

През периода, когато активно се събира нектар от пчелните семейства и не е възможно да се използват ВМП (с изключение на Екостоп-плочка) за борба с вароатозата е необходимо да се прилагат механично-биологичните методи. Прилагат се и целогодишните профилактични мероприятия от общ характер и задължително всички ДПчП.

От в. Пчела и кошер

ВАРОАТОЗА - III
81690
 

Последни материали
Виж
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Свързани материали
Виж
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини