Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.09.2008 г.

От какво зависи маслеността на млякото

снимка от ферма Малев

Печалбата от фермата се определя до голяма степен не само от млечността, която дават кравите, но и от съдържанието на мазнини в млякото. Много са факторите, които влияят върху маслеността му. Някои от тях може да се направляват чрез правилно хранене и отглеждане на животните, а други почти не подлежат на контрол. Ето някои, по-важни от тях:

Порода: обикновено породите за мляко (специализираните) дават мляко с по-ниска масленост от тези за мляко и месо или за месо и мляко.

Възраст: маслеността на млякото слабо намалява с възрастта. Между първата и петата лактация тя се понижава с около 0,2 на сто, а след това почти не се променя.

Здравословно състояние: здравите крави поддържат нормална масленост. Болните от мастит имат занижена масленост на млякото, докато тези със заболявания от кетоза и придружени с висока температура повишават маслеността, но намаляват млечността.

Стадий (фаза) на лактацията:като правило маслеността на млякото е по-висока през първия месец от отелването в сравнение с втория–петия месец на лактацията. След това съдържанието на мастните вещества постепенно се увеличава.

Дневни и сезонни колебания: колебания в маслеността има и през отделните дни. Силно изразено е сезонното влияние. Ниска е маслеността през лятото, по-висока е през зимата.

Интервали между доенето: налице е голяма разлика в съдържанието на мастни вещества в млякото при отделните издоявания – резултат от нееднаквите интервали между доенето. Обикновено след кратък интервал маслеността е висока, а след по-дълъг – по-ниска.

Храненето е един от най-важните и същевременно податлив на контрол фактор, определящ маслеността на млякото.

Равнище на храната: оскъдното хранене неизбежно води към намаляване на млечността и увеличаване на процента на мазнините. Общият добив на мазнини обаче се запазва.

Ред на залагане на фуражите: традиционният начин на залагане – концентриран фураж, силаж или сенаж и сено, или слама, не се отразява благоприятно на маслеността на млякото. И обратно, когато на кравите (сутрин) се даде най-напред обемистият фураж, а след това концентрирания – резултатът е подобрение на маслеността.

Брой на залаганията на фуража: колкото повече са залаганията на фуражите (особено на концентрирания фураж), толкова е по-добро оползотворяването му.

Съдържание на мазнини в дажбата: прието е, че за да се осигури нармална масленост, мазнините трябва да съставляват 2,5-3 на сто в сухото вещество на дневната дажба.

От какво зависи маслеността на млякото
29846
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини