Печалбата от фермата се определя до голяма степен не само от млечността, която дават кравите, но и от съдържанието на мазнини в млякото. Много са факторите, които влияят върху маслеността му. Някои от тях може да се направляват чрез правилно хранене и отглеждане на животните, а други почти не подлежат на контрол. Ето някои, по-важни от тях:
Порода: обикновено породите за мляко (специализираните) дават мляко с по-ниска масленост от тези за мляко и месо или за месо и мляко.
Възраст: маслеността на млякото слабо намалява с възрастта. Между първата и петата лактация тя се понижава с около 0,2 на сто, а след това почти не се променя.
Здравословно състояние: здравите крави поддържат нормална масленост. Болните от мастит имат занижена масленост на млякото, докато тези със заболявания от кетоза и придружени с висока температура повишават маслеността, но намаляват млечността.
Стадий (фаза) на лактацията:като правило маслеността на млякото е по-висока през първия месец от отелването в сравнение с втория–петия месец на лактацията. След това съдържанието на мастните вещества постепенно се увеличава.
Дневни и сезонни колебания: колебания в маслеността има и през отделните дни. Силно изразено е сезонното влияние. Ниска е маслеността през лятото, по-висока е през зимата.
Интервали между доенето: налице е голяма разлика в съдържанието на мастни вещества в млякото при отделните издоявания – резултат от нееднаквите интервали между доенето. Обикновено след кратък интервал маслеността е висока, а след по-дълъг – по-ниска.
Храненето е един от най-важните и същевременно податлив на контрол фактор, определящ маслеността на млякото.
Равнище на храната: оскъдното хранене неизбежно води към намаляване на млечността и увеличаване на процента на мазнините. Общият добив на мазнини обаче се запазва.
Ред на залагане на фуражите: традиционният начин на залагане – концентриран фураж, силаж или сенаж и сено, или слама, не се отразява благоприятно на маслеността на млякото. И обратно, когато на кравите (сутрин) се даде най-напред обемистият фураж, а след това концентрирания – резултатът е подобрение на маслеността.
Брой на залаганията на фуража: колкото повече са залаганията на фуражите (особено на концентрирания фураж), толкова е по-добро оползотворяването му.
Съдържание на мазнини в дажбата: прието е, че за да се осигури нармална масленост, мазнините трябва да съставляват 2,5-3 на сто в сухото вещество на дневната дажба.