Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.04.2007 г.
Костилковите овощни видове са в края на цъфтеж

17-04-2007 г. Фенологичното развитие на костилковите овощни видове изпреварва развитието на семковите. Към момента праскови, кайсии, бадеми са прецъфтели, а сливите, черешите и вишните са в края на цъфтежа. Всички те са особено чуствителни към двете болести основни болести по костилковите - ранно кафяво гниене и съчмянка, а повечето черешови и вишневи сортове и към бяла ръжда. Системата за борба с тези болести включва задължително следцъфтежно пръскане. •Ранно кафяво гниене Причинител на тази болест е гъбата Monilinia laxa. Към нея изключително чувствителни са сливата, кайсията, прасковата, черешата и вишната. Патогенът е "хладолюбива " гъба. Очакваното захлаждане и краткотрайните превалявания през април благоприятстват развитието и нападението на болестта. •Съчмянки по костилковите Причинители на симптоми от тази болест са както гъбата Stigmina carpophila, така и бактериите Xanthomonas campestris и Bacillus pumilus. Разсейването на спорите става посредством дъжд, вятър и насекоми, а по-значителна вълна на заразяване се очаква след обилни валежи. Борбата е в превантивни третирания преди и след цъфтежа, а и по-късно при влажно време. •Бяла ръжда (цилиндроспориоза) по череша и вишна Бялата ръжда причинявана от гъбата Blumeriella jaapii е една от икономически най-важните болести по черешата и вишната. Силна проява има при дъждовна пролет и умерено топло време с температури между 17 и 200 С. Гъбата зимува в окапалите листа, където напролет се формират както аскоспори, така и конидии. С развитие на листата започва и заразяването. Третиранията се провеждат по схема: I пръскане след прецъфтяване с последващи II и III пръскане през интервал от 10-14 дни. Съвместно с борбата срущу болестите при следцъфтежните пръскания се извежда и борбата с основните вредители, като към фунгицидните работни разтвори се прибавят и инсектициди. Борбата е насочена срещу вишневия хоботник, сливовата плодова оса, анарзия (прасковен клонков молец), пъпкозавивачки, листогризещи гъсеници, листни въшки и др. Пръсканията срещу неприятелите трябва да са само след установяване на плътност над прага на икономическа вредност.
8998
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Няма пострадали хора
Нерафинирано олио, производствени преси и слънчогледово семе изгоряха в пожар в маслобойна в Харманли
Предварителната оценка отся 65 общински проекти в областта на културата
След ръст на използваните медикаменти с една пета само за година
ЕС ще поиска от Испания и Италия да намалят употребата на антибиотици при животните
Студовете през пролетта свиха реколтата до една трета от обичайната
Катастрофални загуби за австрийските овощари през 2016 година
При унищожени 2 милиона свине
Загубите на руските фермери от АЧС за 8 години достигат близо 600 милиона евро
В рамките на засилените проверки на БАБХ, ИАРА и НАП
Съставиха акт на търговски обект в Бургас заради неправилно съхранение на риба
Свързани материали
Виж
Няма пострадали хора
Нерафинирано олио, производствени преси и слънчогледово семе изгоряха в пожар в маслобойна в Харманли
Предварителната оценка отся 65 общински проекти в областта на културата
След ръст на използваните медикаменти с една пета само за година
ЕС ще поиска от Испания и Италия да намалят употребата на антибиотици при животните
Студовете през пролетта свиха реколтата до една трета от обичайната
Катастрофални загуби за австрийските овощари през 2016 година
При унищожени 2 милиона свине
Загубите на руските фермери от АЧС за 8 години достигат близо 600 милиона евро
В рамките на засилените проверки на БАБХ, ИАРА и НАП
Съставиха акт на търговски обект в Бургас заради неправилно съхранение на риба
Приятели на SINOR.bg: НАЗ /    Национална Овцевъдна Асоциация /    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    Гласът на фермера    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2016

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам