Начало » Новини » Света
05.03.2014 г.

Диклофенак – лекарството, причинило катастрофа в животинския свят в Южна Азия, свободно се продава в ЕС

Опасното лекарство което се използва като упойка при домашните животни в някои страни пуснато на Европейския пазар

Препаратът Диклофенак – мощно противовъзпалително средство, което се използва като упойка при домашните животни в някои страни и което стана причина за гигантска катастрофа в животинския свят и почти пълното измиране на лешоядите в Индия, Пакистан и Непал, се продава свободно на пазара в Европа. За това алармират експерти от BirdLife International – мрежа от природозащитни организации в над 100 страни по света и Фондацията за опазване на лешоядите.

След драматичните последствия в Южна Азия лекарството Диклофенак беше забранено за ветеринарно-медицинска употреба там, но вече е достъпно в различни форми на пазара в Европа. Препаратът е изключително токсичен за лешоядите, които загиват от него след като се хранят с останките на животни, които са били третирани с него. Въпреки наличието на алтернативни безопасни и лесно достъпни лекарства, Диклофенак е разрешен за употреба при лечението на домашни животни в Италия и Испания - страната, която поддържа значителна част от популациите и на четирите вида лешояди в Европа. Според техническо досие, изготвено от Испанското орнитологично дружество (SEO/BirdLife), Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Фондацията за опазване на лешоядите (VCF), използването на диклофенак ще доведе до масовото измиране на лешоядите - харизматични, застрашени от изчезване и изключително ценни за околната среда представители на дивата природа.

Третирането на добитъка с диклофенак е причина за почти пълното унищожаване на популациите на лешояди в Индия, Пакистан и Непал. В тези страни диклофенакът вече е забранен. През 90-те години този препарат става изключително популярен в тези страни, където култът към кравите кара стопаните да ги обезболяват с големи количества Диклофенак при ревматични и други заболявания. При смъртта на третираното с лекарството животно, препаратът остава в организма и причинява почти моменталната смърт на лешоядите, които се хранят с трупа на животното. В рамките на десетина години популациите на лешоядите в тези страни са намаляли с 99%, с което някои от най-често срещаните и емблематични хищни птици на Индийския субконтинент са доведени до ръба на изчезване. Това косвено рефлектира и върху човешкото здраве, тъй като растящото количество неизядени органични отпадъци (с които иначе се справят лешоядите, познати като природните санитари), е довело до рязко увеличаване на числеността на бездомните кучета и плъхове, които пренасят и разпространяват вируса на бяс и други опасни за човека болести.

Жозе Таварес, директор на Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) заяви: „Шокиращо е, че едно лекарство, което вече е станало причина за измирането на диви животни и то в такъв голям мащаб в Азия, сега да се продава свободно и то в страни от решаващо значение за опазването на лешоядите, като Испания и Италия. И всичко това на фона на пълната забрана на диклофенак в Индия, заради която вече са налице първите признаци за възстановяване на популациите на лешоядите там”.

В Европа се срещат четири вида лешояди и всички те са под закрилата на европейското законодателство. Милиони евро са инвестирани в спасяването на тези европейски лешояди и сега те са в опасност. След десетилетия природозащитни усилия в европейски мащаб популациите на белоглавия лешояд и на брадатия лешояд наскоро се възстановиха от много ниска численост. В България понастоящем популацията на белоглавите лешояди наброява 67 двойки, докато символът на природозащитата в страната – брадатият лешояд все още не се е завърнал в нашата природа. Според международния червения списък на IUCN, черният лешояд е отбелязан като „Почти застрашен”, а от България е изчезнал като гнездящ. Най-застрашеният лешояд и като цяло хищна птица в Европа е египетският лешояд. От този световно застрашен вид, (включен в международния червения списък на IUCN в категория „Застрашен“) у нас са останали едва 26 двойки и популацията всяка година става все по-малка. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) координира едина от най-мащабните програми за опазването на вида – проектът „Помощ за египетския лешояд” (www.LifeNeophron.eu), финансиран от програмата LIFE+ на Европейската Комисия и фондация „А. Г. Левентис”.

„Въпреки, че за момента няма сведения Диклофенакът да е с широка употреба в България и той не фигурира в списъка на лицензираните ветериранто-медицински продукти, за него има официално определени допустими дози в храни с животински произход и няма изрична забрана за ползването му във ветеринарно-медицинската практика у нас. България е една от страните с най-богато биоразнообразие в Европа и не можем да си позволим лукса да загубим това изключително природно наследство за идните поколения като повторим екологичната катастрофа от Южна Азия. БДЗП призовава за реакция от страна на релевантните институции в България в подкрепа на забраната за прилагането на диклофенак във ветеринарно-медицинската практика в страната”. Това коментира д-р Стоян Николов, ръководител на проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд”.

Диклофенак – лекарството, причинило катастрофа в животинския свят в Южна Азия, свободно се продава в ЕС
20945
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Само на стопани с подадени декларация и опис за реализирани количества
Преведоха над 115 милиона лева на животновъдите по обвързаната подкрепа
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
България настоява за балансирани мерки за хуманно отношение при превоза на животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини