Разсадникът в Локорско ще подава по 1,4 милиона фиданки за държавните гори

Седмицата на гората

03.04.2019 г.

Разсадникът в Локорско ще подава по 1,4 милиона фиданки за държавните гори

С европейско и национално финансиране за 2,1 милиона евро Югозападното държавно предприятие изпълнява крупен инвестиционен проект LIFEFORHAB по програма LIFE 2016, който ще бъде приключен през 2021 г. Самият проект е свързан с възстановяването и подобряването на природозащитния статус на горите от мрежата НАТУРА в България, като целта е да се подобри състоянието на хабитатите и местообитанията в шест зони от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

Днес в рамките на Седмицата на гората беше представена инвестицията в разсадника в софийското село Локорско, част от проекта LIFEFORHAB, който включва първата в България поточна линия за производство на контейнерен разсад плюс оранжерия и открита площ за отглеждане на широколистни и иглолистни фиданки, съобщи ръководителят на проекта Василий Маринковски.

Освен поточната линия в Локорско е изградена и модерна хладилна база за съхранение на семена за дъб, бук, бор и други широколистни и иглолистни видове. Благодарение на тази база експертите ще могат да съхраняват цели 15-20 години семената от различни местообитания в Югозападна България, така че при възникнали проблеми като пожари и други климатични промени да се реагира навреме със засаждането на точния материал от съответното местообитание, посочи Теодор Тодоров, ръководител на инвестицията в Локорско.

Автоматизираната система ще позволи на горските годишно да засаждат по 1,4 милиона фиданки вместо досегашните 200 хиляди, като заетите ще бъдат трикратно намалени и вместо 12 души в разсадника ще работят само четирима. Другият плюс е, че отглеждането на фиданки в контейнери осигурява пълноценно прихващане вместо засаждането на малки дръвчета с гол корен, посочи Тодоров. Той допълни, че контейнерната система гарантира 97-процентно прихващане на младите дръвчета, което е другият плюс на проекта.

Има още едно предимство -  при контейнерното производство залесяването ще отнеме само година, докато при фиданките с гол корен са необходими от 2 до 4 години, докато се отгледа една млада гора.

Друга част от инвестицията в Локорско е огромната модерна оранжерия за отглеждане на самите фиданки, където автоматично се следи не само точната температура, но и охлаждането, поливането, торенето и цялостната грижа за младите фиданки.

Разсадникът разполага и с открита част, която при градушки, слани или летни горещини ще бъде покрита с мрежа.

В рамките на проекта LIFEFORHAB ще бъде направен и анализ на иглолистните гори в зоните в НАТУРА, като целта е да се премине постепенно към отглеждане на местни устойчиви видове, расли по тези места преди повече от 70 години.

Sinor.BG

Споделяне на сайта