Китайците бомбардират САЩ със соя

Пекин ще трябва да се справи по-скоро с психологическите, отколкото с преките последици от търговската война с Вашингтон

04.08.2018 г.

Китайците бомбардират САЩ  със соя

Последното оръжие в търговската война между Вашингтон и Пекин е соята, на която САЩ е в топ три сред производителите, а  Китай пък е номер едно сред потребителите . По последни данни на американския департамент по земеделие американското производство на соя  в страната през 2018/19 година ще достигне до 117,3 млн. тона, което е само с 0,4 млн. тона под нивото от предходната година и изостава вече отчетливо от това на основния южноамерикански конкурент-Бразилия (120 млн. т). В същото време  китайското потребление на соя през тази година според  Международния  съвет по зърното ще надмине с около 5 млн. тона нивото от 2017 година и ще достигне до 116,3 млн. тона.  

 Според АФП за миналата година 14 от 22 милиона долара печалба от соята са дошли от Поднебесната империя. Търговската война обаче вече удари по американските фермери особено в щати като Илинойс, където соята е поминък за близо 40 хил. души, след като администрацията на САЩ  наложи 25% мито на китайския внос, който се оценява на 43 млрд. евро. „Не можем да направим нищо ако не печелим от соята, освен да продължим да я отглеждаме въпреки загубите”, казва Тери Дейвидсън, фермер от малкото градче Харвард в щата Илинойс пред АФП. Според него зад подобни мерки едва ли стои някаква стратегия ,защото иначе  Тръмп не би мислил само за себе си както в случая, а за фермерите.

В същото време китайците удариха Вашингтон по болното им място, пускайки пропагандно видео с жълт герой от комиксите, който казва:  "Здравейте всички. Аз съм соя. Аз изглеждам много малка, но съм много важна".  Видеото е част от новата PR стратегия на Пекин: Не действайте толкова яростно, както досега, а по-скоро разделете противника, пише Investor.bg. Китайският президент  Си Дзинпин е цитиран от  Wall Street Journal  с думите: ” В нашата култура ние отвръщаме на удара с удар", и ударът на Китай не закъсня- мита от 25%, които ще засегнат обаче най-вече американския износ на соя.  Търговският спор поне официално не се обсъжда от китайските медии. Ху Синду е един от малцината икономисти, позволяващи си да коментират горещата тема казвайки:  „Тръмп получава подкрепа вкъщи, но имиджът на Китай пострада и ситуацията е неудобна за правителството".

Ако  заради търговската война Китай влезе в икономическа криза, Си е заплашен да загуби властта у дома: китайският президент, който обича да се хвали, че е гений на дипломацията, може да изглежда като аматьор, проиграл всичко на масата за покер. Отмъщението тип „око за око, зъб за зъб“, няма да сработи: Китай изнася три пъти повече стоки за САЩ, отколкото внася от Америка.

Според международни анализатори за Китай са важни не преките последици от икономическата война със Вашингтон, а психологическите, тъй като зависимостта от вноса на Пекин не е толкова голяма колкото по-рано. Като доказателство за това те посочват, че ако в края на август Тръмп наложи нови мита върху стоки за нови 200 млрд. долара, то това ще доведе до спад в китайската икономика с едва 0,3%. 

Проблемите на китайската икономика като забавен ръст до 6,4%, сриване на основните индекси на китайските борси  с 20%, забавяне на проекти като „ Пътя на коприната” , и задъхването на местната технологична индустрия са доста по-сериозни, ето защо Китай включи във войната основното си оръжие- соята, малко но важно както се казва в пропагандното видео.

Sinor.BG

Споделяне на сайта