Миди с ориз и бяло вино
Кулинарно изкушение за дами
15.12.2014 г.
Мидите се измиват с четка или груба гъба от полепналите по тях водорасли и песъчинки. Ако има отворени екземпляри е най-добре да се изхвърлят, много е вероятно да са развалени. Нарязваме лука и морковите на дребно и го задушаваме в олио до златист цвят. Използваме широка и голяма тенджера. Добавяме измития ориз и гореща вода. Слагаме и измитите миди. След малко те започват да се разтварят и започваме да ги разбъркваме, за да се поразмесят с ориза. Добавяме виното и подправките, внимаваме да не пресолим. Добавяме доматите, нарязани на парчета. Мидите се сваряват заедно с ориза за около 15 минути. След като са сварени мидите добавяме накълцания на дребно копър и магданоз. Изцеждаме лимоните върху готовото ястие и поднасяме. Сервираме в големи чинии и отделно купички за черупките.
Продукти: 1,5 кг пресни черни миди с черупките; 300 - 300г ориз; 3 с.л. олио; 1 глава стар кромид лук; 2-3 бр. моркова; 1 голям зрял домат; 1 ч.ч. бяло вино; сол, черен пипер, дафинов лист, девисил; 2 бр. лимони; половин връзкс магданоз и половин връзка копър;
Sinor.BG
Свързани материали

