13-02-2007 г. Дайконът е екологично растение. Той не извлича и не натрупва тежки метали и радионуклеиеди. Освен това растението е култура на интензивното земеделие. Тъй като семената му се засяват в средата на лятото, на същия участък могат да бъдат отгледани ранни картофи, салати, градински грах, зелен лук и чесън. Дайконът е японска ряпа с дълъг бял корен. Неговият голям и сочен кореноплод има високи вкусови качества. Той, както и ряпата, има лечебни свойства - пречиства черния дроб, жлъчката и бъбреците и разтваря камъните в тях. Съдържа множество витамини, пектин, глюкозиди, ефирни масла, фитонциди, магнезий, калий и желязо. Този лечебен зеленчук подобрява храносмилането и обмяната на веществата. Наличието на големи количества целулоза снижава нивото на холестерола, което е крайно важно като профилактика и лечение на сърцето и мозъка. Дайконът може да се използва за храна по време на цялата вегетация - от размер с големина на репичка до пълна зрялост с дължина на кореноплода 30 и повече сантиметра. С нарастването месото не загрубява, постепенно губи остротата си, съдържанието на аскорбинова киселина нараства. Отглеждането на дайкона е както при ряпата. Избира се слънчево място и почвата се обработва на дълбочина 30 см. Наторява се добре с угнил оборски тор, дървесна пепел, а при необходимост се добавят и минерални торове. Преди засяване на семената се подготвя леха и почвата се навлажнява. Семената се засяват на дълбочина 2 см на разстояние 20 см вътре в реда и 30-40 см между редовете. Поникването става обикновено на 5-6 ден, а при липса на влага се забавя. В такива случаи е необходима поливка и мулчиране на посева с компост или торф на 1-2 см. Грижите по време на вегетация са свързани основно с регулярно поливане, разрохкване на почвата, плевене. Дайконът се прибира окончателно през есента, както ряпата и морковите. Съхранява се лесно без проблеми. Може да се отгледа и в защитени тунелчета. За целта се засява в средата на февруари на разстояние 15 см вътре в реда и 20 см между редовете. Отгледаните кореноплоди имат по-нежно месо, но са значително по-дребни от тези на открито.Особено подходящ за отглеждане е руският сорт Саша. Той е скорозрял. От поникването до техническа зрялост минават 40-50 дни. Сортът почти не реагира на продължителността на деня и може да се засява в по-ранни срокове в средата на юни. Кореноплодът е кръгъл, бял, с дължина 7-10 см и тежи от 300 до 600 грама. Месото е бяло, сочно, със слабо остър вкус.