Начало » Важно за фермера » Животновъдство
22.07.2003 г.

ПЪЛНОЦЕННО ХРАНЕНЕ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА

22-07-2003 г. В категорията на подрастващите прасета влизат прасетата след отбиването до залагането им за угояване (от 7-8 до 30-35 кг ). Те може да се отбият на различна възраст - от 30- до 60-дневна при живо тегло над 7 кг. В промишлените сфинеферми у нас се отбиват на 28-35-дневна възраст с над 8 кг живо тегло, а в традиционните свинеферми - на 35 - 42-дневна възраст с над 10 кг живо тегло. При последния срок се използва най-добре млечността на кърмачките. Периодът, през който прасетата се отглеждат като подрастващи, обхваща 60-90 дни. При завършването му животните са на 3-4-месечна възраст с живо тегло над 35 кг. Най-важното условие за успешното отбиване и отглеждане на отбитите прасета е навреме да се приучат и хранят през кърмачния период с концентрирана смеска. Практически от седемдневна възраст им се залага концентрирана смеска, независимо, че млякото на майката задоволява техните хранителни нужди. За да преживее нормално отбиването от майката, прасето трябва да изяжда най - малко 250 - 300 г смеска за денонощие. През периода на подрастване интензивността на растежа е все още много висока и може да се използва чрез пълноценно хранене, за да се осигури максимален растеж. Първото условие в това отношение е правилно да се отбият бозаещите прасета. Отбиването действа на бозайничетата като стрес и затова някои специалисти препоръчват от бокса да се изкара свинята майка, а прасетата остават още 1 - 3 седмици. Ако това е невъзможно, абсолютно необходимо е храненето на прасетата със смеската от кърмачния период да продължи минимум 20 дни. Непромененият състав на смеската, добавянето на подкислители (ацидифайери), пробиотици, ензими и серумирането са основните предпоставки за предпазване на прасетата от болезнен едем. Добри резултати се получават в борбата срещу едемната болест, като се внася 2 г лимонена киселина на 1 кг смеска, три седмици след отбиването. Задължително е в смеската да се слагат 3 - 5 процента висококачествено рибно брашно. През периода на подрастване до края на четвъртия месец чрез внимателно включване на обемисти фуражи в дажбата храносмилателната система се развива и заедно с нея се оформя в значителна степен телосложението на прасетата. Това първоначално оформяне дава възможност прасетата в племенните ферми да се отбират за разплод и угояване. На 4-месечна възраст женските прасета от развъжданите у нас породи трябва да тежат над 40 кг, а мъжките - над 45 кг, следователно средният дневен прираст трябва да бъде съответно 360-380 и 400-450 г. Подходящи концентрирани смески за производствените условия в нашата страна са посочени в таблицата. Последните две смески са без участие на храни от животински произход и се използват в дажби с включване на обезмаслено мляко или суроватка, цвик, мътеница. През периода на подрастването концентрираната смеска се дава в количества от 0,8 до 1,6 кг на прасе за денонощие. През летния период зелената люцерна се предоставя на воля (от 0,6 до 1,3 кг на животно). Тя трябва да бъде във фаза преди цъфтеж и леко завяхнала. Посочените фуражи трябва да се включват постепенно в продължение на 10 дни. По този начин се избягват храносмилателните разстройства, които са особено опасни през лятото. Ако прасетата са подхранвани с обезмаслено краве мляко като бозайничета, то участва в дажбите им през първия месец след отбиването до 1 кг за денонощие. При опити с 405 отбити прасета е установено, че за постигане на среден дневен прираст 467 г през периода от 15,2 до 35,0 кг живо тегло на прасетата, дажбата от обезмаслено мляко трябва да бъде от 0,8 до 1,0 кг. Разходът на концентрираната смеска за 1 кг прираст е под 3,0 кг. Препоръчително е на подрастващите прасета да се дават по 0,5 кг. бито мляко или 2,0 кг суроватка за денонощие, с което се осигурява отлично тегловно развитие. Подрастващите прасета могат да се хранят само с концентрирани фуражни смески, наречени пълнодажбени. В тях се включват обезмаслено мляко на прах - 4 на сто, рибно брашно - 4 на ст, люцерново брашно - 5 на сто, соев шрот - 8 на сто, лизинов концентрат - 1 - 2 на сто и др. Когато се използват промишлено приготвени комбинирани фуражи на прасета до 10 кг живо тегло / през бозайния период/ се дава предстартерна смеска с 22 на сто суров протеин и 1,2 на сто лизин. От 10 до 25 кг живо тегло се използва стартерна смеска с 20 на сто протеин и 1,2 на сто лизин и от 25 до 35 кг - гроуерна смеска със 16 на сто протеин и 0,8 на сто лизин. Важен момент при отбитите прасета е начинът на хранене със стартерната (втората) смеска, още през следващите 20 дни след отбиването. Когато прасетата са подхранвани със смеска без медикаментозни премикси през бозайния период, след отбиването се хранят със същата смеска ограничено - с малки количества храна залагана 3-4 пъти, за да се избегне преяждането при по-големите прасета през първите 10 - 15 дни на отбиването. Към края на периода на подрастване - 70-80 дни от раждането, прасетата се приучват към гроуерна смеска с по - ниско равнище на протеин (16 на сто), като 5 - 6 дни двете смески се дават по 50 процента. При храненето на подрастващите прасета могат да се използват биоконцентратни смески, които се размесват със собствени зърнени фуражи. Съотношението зърнени / биоконцентрат варира от 1,99 : 1 до 2,24 : 1. Подрастващите прасета се хранят групово без ограничения на количеството смеска. Последната се дава навлажнена, суха брашнеста или гранулирана. Навлажнената с вода или млечни отпадъци смеска се приема по - добре отколкото сухата, но по - трудно се поддържа хигиената на хранилките, особено лятно време. Съотношението на водата или течните фуражи към смеската не бива да бъде повече от 1 : 3. При мокрото хранене смеската се залага 2 - 4 пъти дневно в количество, което се изяжда до 1 час. Хранилките се измиват редовно след всяко залагане и периодично се дезинфекцират. Трябва да се има предвид, че неправелното хранене и мръсотията отварят вратата на салмонелозата. При изхранване на смеските в сухо състояние има опасност от разпрашаването им. Вследствие на това в по - големите групи може да се прояви чуждотелна пневмония при прасетата. По принцип няма съществена разлика в оползотворяването на храната при мокрото и сухото хранене. Най-добре е смеските да се дават в гранулирано състояние. Подходящ размер на гранулите е с диаметър 4 -6 мм. Да се има предвид, че много фактори могат да бъдат причина за намалена консумация на храна от прасетата: наличие на плесени и плесенни токсини във фуражите, гранясали мазнини, използване на компоненти с лош вкус ( рапица, кръвно, трупно брашна в по големи проценти ), наличие на много обемисти храни в дажбата ( цвекло, люцерна), твърде висока температура на въздуха, ограничен достъп до водата за пиене и др. Средно всяко прасе трябва да изпива за денонощие такова количество вода, равно на 10 на сто от живото му тегло. (от в. Феремер новият)

ПЪЛНОЦЕННО ХРАНЕНЕ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА
99091
 

Последни материали
Виж
Проблем е недостигът на хидроинженери
14 студенти по „Хидростроителство“ ще могат да получат стипендии от „Напоителни системи“
Българското вино е на световно ниво
42 винопроизводителя в Пловдив са произвели над 5 млн. литра червени вина и над 3 млн. литра бели
Въпреки очевидно високите цени на поредния търг
Тайван упорито се придържа към вноса на хлебна пшеница само от САЩ
Отчет на държавната агенция
Близо за месец са изстреляни 4 024 ракети срещу градоносни облаци
Масов отказ да садят картофи
МЗХ
Напомняне - до 10 дни след градушките подайте сигнал за оглед!
Свързани материали
Виж
Проблем е недостигът на хидроинженери
14 студенти по „Хидростроителство“ ще могат да получат стипендии от „Напоителни системи“
Българското вино е на световно ниво
42 винопроизводителя в Пловдив са произвели над 5 млн. литра червени вина и над 3 млн. литра бели
Въпреки очевидно високите цени на поредния търг
Тайван упорито се придържа към вноса на хлебна пшеница само от САЩ
Отчет на държавната агенция
Близо за месец са изстреляни 4 024 ракети срещу градоносни облаци
Масов отказ да садят картофи
МЗХ
Напомняне - до 10 дни след градушките подайте сигнал за оглед!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини