26-09-2006 г. Самостоятелното азотно торене, практикувано от много фермери през последните години, има отрицателни ефекти в няколко направления: •намалена устойчивост към болести, полягане, почвени и климатични стресове; •влошено качество на произведената продукция; •влошено почвеното плодородие в резултат на небалансираното с фосфор и калий азотно торене; •постепенно изчерпване на достъпните за растенията фосфорни и калиеви форми. Възстановяването на фосфорното и калиевото торене е жизнено важно за повишаване на продуктивността, устойчивостта и адаптивността на житните култури. Азотът се усвоява от пшеницата в амониева и нитратна форма. При недостиг на азот пшеницата остава ниска, с дребен клас и с малко зърна. Намаляват се едрината и хектолитровата маса на зърното. Понижават се хлебопекарните качества на брашното поради намаленото съдържание на протеин и глутен. При излишък на азот намалява зимоустойчивостта на пшеницата, която брати много, развива плитка коренова система, поляга, напада се от ръжди, брашнеста мана и фузариоза. Установено е, че от 1 кг азот в активно веществово се получават 29,5 кг/дка зърно, а при 12-годишно отглеждане на житни култури и торене само с азот се получават на дванадесетата година от 1 кг азот в акт. в-во само 2 кг/дка зърно. Съотношението на употребяваните хранителните вещества през последните години е следното: N : Р - 19 : 1 и N : К - 812 : 1, това означава, че на 19 кг азот се внася 1 кг фосфор и на 812 кг азот се внася 1 кг калий. Това показва едно силно нарушено равновесие на основните хранителни вещества в почвата. Комбинираното азотно, фосфорно и калиево торене влияе положително върху братенето и теглото на зърното при житните култури. Растенията, неторени с фосфор и калий, развиват слаба коренова система, в резултат на което при суша може да се наблюдава спаружване на зърната преди узряване, а оттам и намаляване на добива. Влиянието на самостоятелното фосфорно и калиево торене върху продуктивността на житните култури е незначително. Подходящото азотно торене балансирано с фосфорно и калиево, спомага за по-доброто оползотворяване на азота от отглежданите култури. От в. Фермер