05-09-2006 г. Богата реколта от грозде очакват производителите тази година. Очаква се качеството да бъде много по-добро от миналогодишното. Прогнозите са за добиви от 302 076 тона, докато реколтата през 2005 г. е била около 220 000 тона. Гроздоберът на някои бели сортове стартира още в края на август, до седмица ще започне прибирането и на мерлото и кабернето. Лозари и винари започнаха пазарлъка за гроздето. Както всяка година и сега цените, за които настояват стопаните, се разминават значително с парите, предлагани от винпромите. Сделките ще зависят от количеството и качеството на реколтата. А засега тя се очертава като много добра. По 1 лев за килограм грозде от елитните сортове ще искат стопаните от община Септември през тази есен. Собственици на лозя от Ветрен, Карабунар, Виноградец и Славовица се заканиха дори да надвишат тази сума при пряко договаряне, ако количествата са малко. Те ще поискат рекордната за тях цена за кабернето, мерлото и мавруда. За традиционния за този край памид стопаните са определили прогнозната цена до 60 стотинки за кило. Хората се заканват да не дават гроздето на прекупвачи, а сами да се договарят с големите винпроми и да предадат продукцията си наведнъж. Посредниците взимат гроздето ни за жълти стотинки, не можем да покрием разходите за препарати и охрана, жалват се производителите. За големи печалби се точат и стопаните от Петричкия край. "Надяваме се цените да не паднат под миналогодишните. Няма да продавам мерлото и кабернето за по-малко от 80 ст., а за сорта "Широка мелнишка лоза" ще искам поне 55 ст.,", заяви лозарят Йордан Халачев от село Катунци. Тези цени са нереално високи, скочиха от винпромите. Според някои от тях и тази година кампанията тръгва с удари под кръста. Колеги надуват цените, като плащат по 85 ст. за кг от белия сорт мускат. А това е прекалено много. За сравнение през миналата година мерлото се изкупуваше по 65-70 ст., а реколтата беше слаба. Няма да дадем повече от 80-90 ст. за елитните сортове, особено ако гроздето не е гледано както трябва, категорични са винарите.