18-07-2006 г. Наша читателка от Стара Загора иска съвет за следното: тя отглежда кокошки носачки за стокова продукция на яйца. Носачките са отглеждани в кафезни батерии. Опасявайки се, че след влизането ни в ЕС кафезните й батерии няма да бъдат одобрени като екологични и подходящи за носачките, тя е преминала към подово отглеждане. За нейна изненада кокошките започнали да накълвават и чупят черупките на яйцата и да изяждат вътрешното им съдържание. Читателката се интересува какви биха могли да бъдат причините за това явление и как да бъдат отстранени. Накълваването на яйцата се дължи на няколко фактора, но най-често на нарушена калциево-фосфорна обмяна. Причина за това може да бъде недостигът на витамини от група Д, преди всичко на витамин Д 3, който е от голямо значение за птиците, недостиг или неправилно съотношение между калция и фосфора в дневната дажба. Витамин Д 3 постъпва в яйцата от приетата храна при образуването им в яйцепровода на носачката. Липсата на слънце, на ултравиолетови лъчи при носачките, отглеждани в затворени помещения, задържа образуването на този витамин в организма им. Витамин Д 3 регулира калциево-фосфорната обмяна и спомага за преминаването на фосфора в кръвта, костната система и в черупката на сформиращите се яйца, където се свързва с калция. Недостигът на витамин Д3 причинява рахит при пилетата и остеомалация (омекване) на костите при носачките. Нарушава се образуването на черупката, снасят се яйца с дефектни черупки, с неправилно отслояване на калциевите соли, неправилна форма, изтънели участъци и често се стига и до снасяне на яйца без черупки. При люпенето на пилетата витамин Д 3 участва при усвояването на калция и фосфора от ембрионите, които го разграждат от черупката и го прехвърлят в костната си система и други органи. Недостигът на витамин Д 3 увеличава ембрионалната смъртност през втората половина на люпенето и особено през последните дни. Тялото на умрелите ембриони е отекло, под кожата се наблюдава голямо количество течности, а по кожата - кръвоизливи. Тези симптоми се установяват по-трудно при клетъчното отглеждане, тъй като снесените яйца попадат извън клетката и носачките нямат контакт с тях. Забелязват се, когато носачките започнат да снасят масово гладки, лъскави, с тънки черупки "слаби" или без черупка яйца. Подобен проблем имаше още през 70-те години в птицекомбината в Ломци. Стопанството беше построило собствен фуражен цех с неподходящо смесително и дозаторно устройство, в резултат на което носачките снасяха яйца без черупки. До подмяната на дозаторното устройство беше доставян фураж от други заводи и състоянието на черупката се нормализира за няколко дни. Липсата на калциеви соли в храната се забелязва по-лесно при носачките, които се отглеждат подово или свободно. Те започват да кълват хоросана от стените, да търсят варовикови камъчета и други източници на минерални вещества, а накрая започват да накълвават черупките на яйцата в полозите. От всички селскостопански животни птиците са най-чувствителни към недостига на калций и фосфор в храната, особено високопродуктивните носачки. Калциевите съединения представляват около 75 на сто от намиращите се в организма им минерални вещества. Птиците се хранят основно със зърнени фуражи, които са бедни на калций и фосфор. Поради тази причина тези два елемента се включват допълнително както в храната, така и в отделни хранилки под формата на калциев дифосфат, креда, калциев грит (камъчета), мидени черупки, препечени и стрити яйчни черупки и други варовици. В тялото на кокошките съдържанието на минерални вещества е около 4,5 на сто, в цялото яйце - около 12 на сто, от които само в черупката - 10-11 на сто. Съотношението на Са:Р в тялото е 2:1, а в яйцата - 17:1. Една носачка с годишна носливост 250 яйца отделя в яйцата си четири пъти повече от белтъчния състав на тялото си, три пъти повече фосфор и над 25 повече калций, а само за 15 яйца толкова варовик, колкото съдържа цялото й тяло. При недостиг на калциеви соли в дневната дажба носачката може да отдели от тялото си около 50 на сто от калциевия състав на костната си система за около 5-6-7 яйца, след което започват недоимъчните проблеми и болестите. Образуването на яйцата в яйцепроводите продължава около 24 часа, а на черупката - 16-17 часа. Количеството на калция в кръвта осигурява около 60-70 на сто от необходимото количество за образуване на черупката. Останалите 30-40 на сто се изтеглят от костната система, където се намират в резерв в колоидно състояние. Използваното количество се възстановява в паузата между две снасяния. Намаляването на притока на резервите от минерални вещества и витамин Д 3 се съпровожда с намаляване на количеството на калция и фосфора в кръвта и предизвиква посочените неблагоприятни последствия. Освен като градивен елемент калциевите йони подпомагат дейността на нервната система, сърдечната дейност, образуването на кръвта и някои ензими. Фосфорът е включен в много белтъчини, в ДНК, РНК, яйчния белтък, участва в обмяната на веществата и в други процеси в организма. Витамин Д 3 се включва в дневната дажба всекидневно и 1-2 пъти месечно профилактично в продължение на 5 дни. Количеството на калция в дневната дажба в зависимост от носливостта е от 2,5 до 3,7 на сто, а на фосфора - около 0,7 на сто. Съществуват различни витаминни и минерални препарати в търговската мрежа с различен състав. Прилагат се съобразно предписанието върху опаковките им. Лошокачествената черупка с неравномерно отслояване на калций се получава и след някои ваксинации, заболяване на дихателните пътища, често и като наследствен фактор, или при прехранени носачки. Oт в. Фермер