Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.07.2006 г.

Култивиране на някои видове гъби

11-07-2006 г. Производството на гъби дава много добра възможност за доходен поминък, независимо дали хората, които се занимават с тяхното култивиране, живеят на село или в града. Гъбопроизводството е подотрасъл на селското стопанство, чрез който може да се реагира бързо и гъвкаво на икономическите условия, не се изискват големи инвестиции и има бърза възвращаемост на оборотните средства. У нас отново се повишава интересът към култивирането на гъби за лична консумация и с търговска цел. Този интерес е най-голям в планинските райони на страната, където през последните 10-15 години средствата за препитание на населението спаднаха рязко и критично. Увеличеният интерес към гъбопроизводството през последните години даде възможност този подотрасъл да се разрасне. Освен добре познатото култивиране на печурки са разработени производствени технологии и за култивиране на видовете кладница, пънчушката, сламената гъба, японската гъба (шиитаке). Продължават да се проучват технологичните възможности за култивиране и на други ценни в кулинарно отношение гъби. Това е така, защото гъбата е храна с много ценни качества и търсенето й нараства както на вътрешния, така и на външния пазар. Въпреки високото си водно съдържание гъбите съдържат и ценни вещества с висока калорична стойност. Те са с високо съдържание на белтъчини и въглехидрати, чийто основен представител е гликогенът. Те съдържат не малък процент фосфорна киселина, много ценна за човешкия организъм, а ароматичните вещества са значително повече, отколкото в плодовете. Плодните тела на гъбите съдържат широка гама витамини: А, В1 и В2. Освен това в гъбите са установени и витамините С, Д, РР (никотинова киселина), което ги прави пълноценна храна. Съдържанието на мазнини и мастни киселини е от 2 до 6 на сто. Всичко това оправдава нарастващия интерес на човека към тях като диетичен хранителен продукт. На приложената таблица са показани хранителните вещества в определени хранителни продукти и гъби. Значението на гъбите в природата е огромно. Те участват активно в разграждането на растителните остатъци и имат незаменима роля в кръговрата на веществата в природата и като микрообразуватели. Не на последно място трябва да се отбележи, че голяма част от гъбната флора е суровина за производство на жизненоважни за човека, животните и растенията лечебни продукти. В поредица от материали ще запознаем читателите с технологиите при култивирането на видовете гъби с важно стопанско значение за страната.

Култивиране на някои видове гъби
7701
 

Последни материали
Виж
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Свързани материали
Виж
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини