Производство на месо в Германия през първото полугодие на 2025 г.: повече свинско месо и по-малко говеждо месо
Според предварителни данни, през първото полугодие на 2025 г. търговските кланици в Германия са произвели близо 3,4 милиона тона месо. Според Федералната статистическа служба (Destatis) това е с 0,1 % (-1 900 тона) по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Общо през първото полугодие на 2025 г. в кланиците са били заклани 23,9 милиона свине, говеда, овце, кози и коне, както и 346,1 милиона пилета, пуйки и патици.
Производството на свинско месо е с 1,8 % по-високо от това през първото полугодие на 2024 г.
През първите шест месеца на годината предприятията са заклали 22,1 милиона свине. Това е с 0,7 % или 156 900 животни повече от същия период на предходната година.
98,2 % от закланите свине (21,7 милиона) са били от местен произход. Тук се наблюдава ръст от 2,3 % или 486 600 животни в сравнение с предходната година. Броят на закланите свине от чужд произход обаче е спаднал с 44,8 % или 329 700 животни до дял от 1,8 % (406 000 животни).
Произведеното количество свинско месо през първото полугодие на 2025 г. възлиза на 2,1 милиона тона, което е с 1,8 % или 38 100 тона повече в сравнение с предходната година.
Производството на говеждо месо е с 7,2 % по-ниско в сравнение със същия период на предходната година
За разлика от производството на свинско месо, производството на говеждо месо през първата половина на 2025 г. е значително по-ниско в сравнение с предходната година. С 1,4 милиона глави добитък, предприятията са заклали с 7,9 % или 117 300 глави по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Произведеното количество говеждо месо е спаднало с 7,2 % или 36 100 тона до 462 200 тона. Средното кланично тегло на говедата е било малко под 339,6 кг, което е с около 2,5 кг повече от теглото през същия период на предходната година.
Производството на птиче месо е почти без промяна
През първата половина на 2025 г. в Германия са били заклани общо 346,1 милиона животни от различни видове птици. Въпреки че броят на закланите животни е нараснал леко с 0,6 %, с около 779 900 тона е било произведено с 0,1 % по-малко птиче месо в сравнение със същия период на предходната година (-790 тона).
Свинското месо с най-голям дял в производството
От години свинското месо има най-голям дял в търговското производство на месо в Германия. През първата половина на 2025 г. 63,2 % от произведеното месо е от заклани свине. След това следват птичето месо с дял от 23,0 % и говеждото месо с 13,6 %. Месото от овце, кози и коне съставлява само около 0,3 % от общата продукция.