През втората половина (полугодие) на 2025 г. се очаква брутното местно производство (БМП) на говеда в ЕС да достигне 12,1 милиона глави. Това би означавало увеличение с 2,1 % в сравнение със същия период на 2024 г., когато са били произведени 11,9 млн. животни, прогнозират от Евростат.
За разлика от това, производството на овце през втората половина на 2025 г. се предвижда да бъде със 7% по-ниско (на ниво 14,5 млн. глави) в сравнение със същото полугодие на 2024 г. Производството на кози се предвижда да се увеличи с 1,7% до 2,4 млн. глави.
Прогнозите за производството на свине се правят на тримесечна база и сочат спад от 2,7% през последното тримесечие на 2025 г. (до 57,1 млн. глави) в сравнение със същото тримесечие на 2024 г.
Франция ще остане най-големият производител на говеда в ЕС
Прогнозите са, че през второто полугодие на 2025 г. Франция ще остане най-големият производител на месо от едър рогат добитък сред държавите от ЕС, като ще представлява 22% от общото производство на месо от едър рогат добитък в ЕС. Въпреки това, за разлика от по-широкото развитие в ЕС, се очаква производството да намалее (-1,6 % до 2,6 млн. глави). Сред другите ключови страни производителки се прогнозират по-високи нива на производство: това включва Германия (+1,0% до 1,9 млн. глави), Испания (+17,4% до 1,2 млн. глави) и Ирландия (+7,5% до 1,1 млн. глави).
Испания ще остане най-големият производител на свине и овце, а Гърция - на кози
Прогнозите са, че през четвъртото тримесечие на 2025 г. Испания ще произвежда 12,0 млн. глави свине, което ще се равнява на около 21 % от общия брой на свинете в ЕС. Това би представлявало много по-рязък спад в производството (приблизително -9% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2024 г.) от средния за ЕС.
Сред другите основни производители в ЕС се прогнозира спад в Дания (-3,2 % до 7,9 млн. глави) и Франция (-1,0 % до 5,7 млн. глави), но сравнително малко увеличение в Германия (+0,6 % до 8,9 млн. глави) и Нидерландия (+0,1 % до 5,6 млн. глави).
Прогнозираният спад в производството на овце в Испания през втората половина на 2025 г. (- 14,6 % в сравнение с втората половина на 2024 г.) ще представлява два пъти по-висок темп на спад за ЕС като цяло. Въпреки това Испания ще остане основният производител в ЕС и ще представлява малко над една четвърт от производството в ЕС.
Прогнозите са, че Гърция, водещият производител на козе месо в ЕС, ще произведе 1,0 млн. глави през втората половина на 2025 г. Очаква се Испания да произведе 0,6 млн. глави (с около 12% повече в сравнение с второто полугодие на 2024 г.).